V bistrech IKEA Češi utratili víc, Švédům to pomáhá k vyššímu zisku

IKEA

IKEA Zdroj: E15

Ikea
Ikea
Ikea
Obchodní dům IKEA
IKEA
6
Fotogalerie

Nábytkářské společnosti IKEA v Česku vzrostl ve finančním roce končícím letošním srpnem zisk po zdanění o 12,7 procenta na 675 milionů korun. Tržby stouply o devět procent na 9,3 miliardy korun. O rok dříve vzrostl zisk firmy o 63 procent.

IKEA v Česku provozuje čtyři obchodní domy, které v období navštívilo více než 11,2 milionu lidí, meziročně o čtyři procenta více. V průměru za nákup utratili 1535 korun, meziročně o pět procent více.

Prodej jídla vzrostl o osm procent. "Máme bistro, kavárnu, obchod se švédskými potravinami," řekl generální ředitel IKEA pro ČR, Maďarsko a Slovensko Marek Feltl. Obrat v segmentu dosáhl půl miliardy korun.

Firma nyní uvažuje, zda postaví další obchodní dům, nic ale není jistého, dodal Feltl. "Jih Prahy je zajímavý," řekl. Doplnily by se tak obchodní domy ve východní části Prahy na Černém mostě a na západu na Zličíně. Feltl však nepotvrdil spekulace o Čestlicích a Průhonicích. Společnost podle něj i zvažuje, že by mohla sehnat pozemek blíže k centru Prahy.

IKEA v září spustila v Česku e-shop. "Nejčastěji si zákazníci objednávají zařízení do ložnice," uvedla manažerka e-commerce Nina Maláková. Obrat prostřednictvím prodeje na internetu nyní tvoří 2,5 procenta tržeb, firma si v tomto roce podle Malákové stanovila čtyřprocentní cíl.

Švédská IKEA Group v uplynulém finančním roce zvýšila tržby o sedm procent na rekordních 34,2 miliardy eur (924 miliard Kč). Firma je největším maloobchodním prodejcem nábytku na světě. Český trh byl z hlediska tržeb pro společnost celosvětově sedmým nejrychleji rostoucím. Předstihly ho například Polsko, Irsko a Maďarsko.

V tuzemsku patří mezi největší prodejce nábytku IKEA, Sconto, Kika, Jysk, Asko-Nábytek a Möbelix CZ. Prodeje nábytku loni v Česku stouply meziročně o 7,8 procenta na 34,7 miliardy korun.