Šanghajská IKEA omezuje flirtující seniory. Okupovali její jídelnu

Obchodní dům Ikea

Obchodní dům Ikea Zdroj: Siebert Martin/Euro

Ikea
Šanghajské panorama.
3
Fotogalerie

Hledat lásku bude pro seniory v Šanghaji zas o něco těžší. Místní obchodní dům IKEA brání svou kantýnu před hlučnými seniory, kteří ji obsazují bez valné útraty po dlouhé hodiny a využívají ji k seznámení. Před dvěma týdny zavedl tvrdé pravidlo – zabrat místo si tu může jen ten, kdo si předtím objedná placené jídlo nebo pití.

Stovky seniorů se už po celé roky potkávají v šanghajské IKEA pravidelně v úterý a ve čtvrtek. Někdy zaplní celou kapacitu jídelny 700 míst. Využívají nabídku kávy zdarma pro držitele věrnostní kartičky. Platící klienti si ale opakovaně stěžovali, že si kvůli nim nemají kam sednout a že se baví hlučně.

U vchodu do své jídelny umístila šanghajská IKEA upozornění, kde mimo jiné uvádí, že se někteří senioři ze seznamovací skupiny hádali a plivali na zem. Informují o tom světová média s odkazem na šanghajský Xinmin Evening News a další čínské zdroje. Někteří si do kantýny brali vlastní jídlo.

Pravidelný návštěvník úterních a čtvrtečních setkání, 63letý Zhang Xiaofang, řekl Shanghai Daily, že někteří z jeho skupiny měli se zaměstnanci kantýny spory, jiní ale sami ohleduplně přicházeli až po čase oběda, aby se konfliktům vyhnuli.

Zhangovi před 15 lety zemřela žena a říká, že najít partnera je v současnosti pro starší lidi velmi složité. „Chodím sem hlavně proto, abych se potkal s jinými staršími lidmi, a popovídal si s nimi. Jsme velmi osamělí a není moc míst, kde bychom mohli najít nové přátele,“ řekl Zhang.

Už v roce 2011 se podle Shanghai Daily tamní IKEA marně pokoušela skupině flirtujících seniorů vyhradit část kantýny, aby zbytek zůstal pro ostatní klienty.

Na sociálních sítích vzbudil krok emoce. Jedni se seniorů zastávají, volají po větším respektu a pochopení pro ně. Druzí připomínají, že bez útraty vysedávat v jídelně není slušné a obchodník má práce se takovým zákazníkům bránit.