Zisk Marks & Spencer loni poprvé za tři roky klesl

Prodejna Marks & Spencer

Prodejna Marks & Spencer Zdroj: Marks & Spencer.com

Britské maloobchodní společnosti Marks & Spencer klesl v loňském fiskálním roce zisk před zdaněním a bez započtení mimořádných položek o 1,2 procenta na 705,9 milionu liber (22,1 miliardy korun). Firma vykázala pokles zisku poprvé za tři roky, protože zákazníci kvůli slabému ekonomickému růstu méně utrácejí.

Výsledky překonaly odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali v průměru zisk za rok do konce března 694 milionů liber. Marks & Spencer je největším maloobchodním prodejcem oblečení v Británii, prodává však rovněž potřeby pro domácnost a potraviny.

Tržby firmy, která působí na trhu 128 let, se však loni zvýšily o dvě procenta na 9,9 miliardy liber, zvláště díky potravinám a prodeji v zahraničí. V Británii stouply o 1,5 procenta a v zahraničí o 5,8 procenta. Firma má v Británii přes 730 obchodů a týdně v nich obslouží kolem 21 milionů zákazníků. V dalších 43 zemích světa, včetně České republiky, má firma 387 obchodů.

„M&S si vedl v obtížném ekonomickém prostředí dobře, udržel si podíl na trhu. Učinili jsme také pokrok v našich strategických plánech,“ uvedl v prohlášení generální ředitel Marc Bolland. Firma dodala, že vyplatí dividendu 17 pencí na akcii, stejně jako v předchozím roce.