Další vydání Charlie Hebdo zatím nebudou, redakce je prý vyčerpaná

Výtisk francouzského časopisu Charlie Hebdo z 14. ledna 2015, který měl na obálce obrázek plačícího proroka Mohameda

Výtisk francouzského časopisu Charlie Hebdo z 14. ledna 2015, který měl na obálce obrázek plačícího proroka Mohameda Zdroj: ctk/AP

Na další vydání satirického časopisu Charlie Hebdo si budou muset případní zájemci počkat přinejmenším několik týdnů. Zaměstnanci jsou prý totiž příliš vyčerpaní a smutní, než aby se mohli soustředit na práci. Týden po teroristickém útoku na pařížskou redakci časopisu, při němž zahynulo 12 lidí včetně šéfredaktora a několika kreslířů, se přitom prodaly miliony kusů jeho zvláštního vydání.

„Milé čtenářky, milí čtenáři, redakce - velmi dojatá a posílená úžasnou vlnou solidarity - na vás nezapomněla a dává si s vámi schůzku v příštích týdnech na pultech stánků,“ objevilo se v neděli na stránkách časopisu.

Mluvčí časopisu Anne Hommelová zdůvodnila pauzu ve vydávání únavou a vyčerpáním zaměstnanců.

První vydání po atentátu se objevilo v řádném termínu 14. ledna díky podpoře předních francouzských redakcí a rychle se vyprodalo, stejně jako jeho pozdější dotisky. Celkem vyšel Charlie Hebdo v sedmi milionech exemplářích. Před útokem přitom činil týdenní náklad asi 60 tisíc kusů.

Vydání ukazovalo pod nápisem „Vše je odpuštěno“ plačícího proroka Mohameda držícího symbolické poselství „Je suis Charlie“ (Jsem Charlie), kterým lidé po celém světě vyjadřovali sounáležitost s oběťmi útoku. Karikatura vyvolala protesty desítek tisíc věřících v muslimském světě.