Pražský dopravní podnik vypoví smlouvu s Rencar, rozhodlo představenstvo

Dopravní podnik

Dopravní podnik Zdroj: DPP

Pražský dopravní podnik (DPP) zřejmě vypoví smlouvu reklamní společnosti Rencar. Vyplývá to z usnesení představenstva DPP ze 14. března, které je k dispozici. Ukončení spolupráce má být součástí narovnání vztahů mezi podnikem a Rencarem, a to nejpozději do letošního 30. června. Rencar vznikl v roce 1990 jako dceřiná firma DPP. Od roku 2001 je majoritním akcionářem Europlakat, který je součástí mezinárodní skupiny JCDecaux.

Podle usnesení představenstva má vedení DPP zahájit jednání s Rencar ohledně možnosti generálního narovnání právních poměrů. „Předmětem dohody o narovnání by mělo být zejména: určení data ukončení užívání reklamních ploch, a to nejpozději ke dni 30. června 2016, povinnost Rencar odstranit reklamní nosiče a reklamní sdělení,“ píše se v usnesení, o jehož chystaném vzniku již dříve informoval týdeník Euro.

Představenstvo také rozhodlo, že podnik vypíše výběrové řízení na firmu, která pro něj vytvoří znalecký posudek, v němž zmapuje a ocení reklamní prostory a plochy v majetku DPP. Vypracován bude také právní posudek vybraných aspektů smlouvy s Rencar, který následně představenstvo předloží dozorčí radě DPP. Smlouvu může představenstvo vypovědět i bez schválení dozorčí radou či valnou hromadou podniku.

Z roku 1997

Dohoda mezi Rencar a DPP na reklamu v MHD pochází z roku 1997 a má trvat do roku 2031. Podnik tak ročně vydělává zhruba 50 milionů Kč, výdělky reklamní společnosti jsou ale výrazně vyšší, podle generálního ředitele DPP Jaroslava Ďuriše jde o zhruba 150 milionů ročně. Nevýhodnost smlouvy Ďuriš kritizoval už v minulosti. Rencar loni získala smlouvu i na provoz nových elektrických reklam v opravené stanici metra Národní na lince B a v nových stanicích metra A.

O smlouvu s Rencar se před časem začala zajímat kriminální policie. Od podniku si vyžádala příslušné dokumenty. Stejně tak se zabývá vztahy DPP a reklamní firmy euroAWK, které podnik v roce 2013 vypověděl smlouvu na světelné vitríny v metru. Firma ale výpověď neakceptovala, proto na ni podnik podal žalobu.

Pražský dopravní podnik je největší městskou firmou v ČR. Zaměstnává více než 10.000 lidí. Město dává na provoz podniku ročně více než deset miliard korun.