Prima a ČT chtějí oslabit Novu v televizní asociaci

Petr Dvořák

Petr Dvořák Zdroj: profimedia.cz

Prima a Česká televize (ČT) přišly s plánem, jak v branži fakticky oslabit váhu a vliv televizní jedničky Nova. Podle informací deníku E15 Asociace televizních organizací (ATO) začne v průběhu února projednávat návrh na změnu stanov. Namísto dosavadního jednohlasného schvalování důležitých rozhodnutí o měření sledovanosti, přijetí nových členů nebo vyloučení stávajících by napříště měla stačit jen většina hlasů.

„ATO musí být funkční, jeden člen nemůže blokovat celou organizaci,“ řekl ředitel Primy Marek Singer. Členy ATO jsou ČT (přes 35 procent hlasů), CET 21 (24,58 procenta), Prima (skoro 22 procent) a Asociace komunikačních agentur (přes 18 procent hlasů).

Změna by posílila blok ČT, Prima a AKA ve sporu s Novou. Spor eskaloval loni na podzim, kdy finišoval proces výběru nového realizátora peoplemetrového měření. TV Nova se nelíbilo, že ve finále tendru skončila jediná nabídka společnosti Mediaresearch. S tou nakonec vedení ATO přes odpor Novy podepsalo smlouvu na měření sledovanosti v letech 2013 až 2017.

Plán má jednu vadu: na základě stávajících stanov musí být schválen všemi členy asociace, tedy i Novou. „Již dnes k celé řadě rozhodnutí postačí pouhá většina hlasů řádných členů. Za stávající situace je zcela nepřípustné, aby k uzavření či zásadní změně smlouvy o realizaci peoplemetrového měření nebyl vyžadován souhlas všech řádných členů asociace. Je nutno si uvědomit, že ATO je dobrovolnou organizací a takové rozhodnutí je vůbec nejzávažnějším rozhodnutím v rámci její činnosti,“ řekl šéf Novy Jan Andruško.

K pokusu o změnu stanov se přidává i požadavek ČT na snížení příspěvků. Z celkové roční platby asi 60 milionů korun za měření sledovanosti veřejnoprávní stanice dosud platila přes 21 milionů. Od loňského podzimu však ČT nevyužívá údaje peoplemetrů tak intenzivně vzhledem k odstranění reklamy z ČT1 a ČT24. Proti této změně Nova nic nenamítá, podle Andruška by ale měla platit až od roku 2013.