Vrchní soud potvrdil platnost prodeje Sazky, spor tím nekončí

Sazka

Sazka Zdroj: Michael Tomes, E15

Část věřitelů zkrachovalé, kdysi sportovci vlastněné, Sazky se stále nechce smířit s prodejem výnosného loterijního byznysu skupinám KKCG a PPF z podzimu 2011. Se svými žalobami ale zatím neuspěli. Posledním v řadě rozsudků potvrzujících prodej je nedávné rozhodnutí Vrchního soudu v Praze, který zamítl odvolání společností T-Mobile, DF Deutsche Forfait a Nova Ljubljanska banka.

Soudní spory ale stále nekončí. „S rozhodnutím Vrchního soudu se neztotožňujeme. Podáme proti němu dovolání k Nejvyššímu soudu ČR,“ řekla deníku E15 mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Podnikatelé Karel Komárek a Petr Kellner koupili před téměř třemi lety loterijní byznys Sazky ve výběrovém řízení vypsaném insolvenčním správcem zkrachovalé Sazky (nyní přejmenované na Saleza) Josefem Cupkou za 3,81 miliardy korun.

Pochybný prodej

Podle žaloby tří věřitelů byl ale prodej z několika důvodů pochybný. Hlavním argumentem je údajně nízká prodejní cena a nefér podmínky tendru. Penta totiž v době konání výběrového řízení veřejně oznámila, že za podnik nabízí pět miliard korun, ale samotného řízení se nezúčastnila.

O rok později přitom podle žaloby KKCG odkoupila od PPF její polovinu za 5,66 miliardy korun, takže hodnota celého podniku přesáhla 11 miliard, zatímco Komárek s Kellnerem ji od správce koupili za třetinovou cenu. Ani soud první instance ani vrchní soud se ale s těmito argumenty neztotožnily.

„Žaloby na platnost prodeje podniku Sazka považujeme od začátku za irelevantní,“ uvedla v reakci na nejnovější rozsudek mluvčí insolvenčního správce Lenka Tichá.

Spory dospěly k Ústavnímu soudu
T-Mobile se žalobami domáhá mimo jiné i toho, aby soud vyloučil z konkurzní podstaty zkrachovalé Sazky 163 milionů korun. Peníze pocházejí z tržeb staré Sazky za dobíjení kreditů pro mobilní telefony přes její terminály. T-Mobile má za to, že tyto peníze vždy byly jeho a nikdy nepatřily Sazce. Také v tomto případě již rozhodl soud první instance i soud odvolací v neprospěch mobilního operátora. „Nyní se svých práv domáháme u Ústavního soudu,“ potvrdila mluvčí firmy.Štefunko skončí jako šéf investic PPF, v minulosti stál za akvizicí O2.

Josef Cupka: Policie si vyžádala kvůli Sazce kamion dokumentů