Photon Energy umístila na trh zelený dluhopis ve výši až 1,26 miliard korun

Elektrárna v australském Leetonu

Elektrárna v australském Leetonu Zdroj: Photon Energy

Elektrárna v australském Leetonu
Elektrárna v australském Leetonu
3
Fotogalerie

Mezinárodní solární skupina s českými kořeny Photon Energy umístila na trh zelený dluhopis s ročním výnosovým úrokem 6,5 procenta a nominální hodnotou až 50 milionů eur (1,26 miliard korun). Photon Energy použije výnos z emise dluhopisů na financování developmentu a výstavby vlastního portfolia fotovoltaických elektráren, informoval dnes mediální zástupce firmy Martin Kysly.

Zelené dluhopisy jsou ekologickým nástrojem, jehož účelem může být pouze financování a podpora takzvaných zelených projektů, které si kladou za cíl zlepšit životní prostředí.

Podle firmy přilákala nová nabídka poptávku současných držitelů dluhopisů společnosti, kteří upsali 21,28 milionu eur (537 milionů korun) v nabídce výměny za jiný eurový dluhopis. Zelený dluhopis přilákal také nové institucionálních i soukromé investory v celé Evropě, včetně Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD), uvedla firma.

Výnos z dluhopisu se bude vyplácet čtvrtletně, splatnost je v roce 2027. Na volném trhu se s ním začne obchodovat na od 23. listopadu frankfurtské burze cenných papírů.

Video placeholde
Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy • Videohub

Photon Energy byla založena v roce 2008 v Praze, současné sídlo má v Amsterdamu. Další kanceláře má firma v Austrálii a po celé Evropě. Společnost postavila v Evropě a Austrálii fotovoltaické elektrárny s výkonem více než 110 MW.

Dceřiná společnost Photon Energy Operations poskytuje provoz, servis a monitoring fotovoltaických elektráren s výkonem více než 320 MW, z toho přes 130 MW v ČR. Kromě toho Photon Energy spravuje vlastní elektrárny o výkonu 89,3 MW. Akcie firmy jsou obchodovány na burzách v Praze, Varšavě a Frankfurtu.

Photon Energy zvýšila za tři čtvrtletí meziročně tržby o 6,3 procenta na 24,6 milionu eur (téměř 620 milionu korun). Provozní zisk EBITDA klesl proti stejnému období loni o téměř desetinu na 8,6 milionu eur (215,4 milionu korun). Vyplývá to z výsledků, které firma zveřejnila v tiskové zprávě. Společnost zaznamenala čistou ztrátu 5,442 milionu eur (137 milionů korun) proti 4,432 milionu eur (111,6 milionů korun) v devíti měsících roku 2020.