Alergie na arašídy se stala investorským hitem Nestlé

Potravinářský obr Nestlé je největším výrobcem potravin a nápojů na světě.

Potravinářský obr Nestlé je největším výrobcem potravin a nápojů na světě. Zdroj: Reuters

Pražské sídlo společnosti Nestlé
Potravinářský obr Nestlé je největším výrobcem potravin a nápojů na světě.travinářský obr Nestlé je největším výrobcem potravin a nápojů na světě.
Potravinářský obr Nestlé je největším výrobcem potravin a nápojů na světě.
4
Fotogalerie

Švýcarská potravinářská společnost Nestlé koupí zbývajících 74,4 procenta akcií v americké biofarmaceutické firmě Aimmune Therapeutics. Do svého portfolia tak dostane významný přípravek na léčbu alergie na arašídy. Nabídka celou firmu ohodnocuje na 2,6 miliardy dolarů, tedy 57,1 miliardy korun.

Nestlé za jednu akcii Aimmune nabízí 34,50 dolaru, což ve srovnání s páteční závěrečnou cenou na burze představuje prémii 174 procent. Transakce by měla být dokončena ve čtvrtém čtvrtletí. Nestlé už do Aimmune investovala zhruba 473 milionů dolarů, uvedla agentura Reuters.

Švýcarský podnik se snaží rozšířit tradiční portfolio směrem ke zdravějším produktům a zbavuje se některých výrobků se slabým růstem. Společnost Aimmune v lednu získala v USA povolení pro lék Palforzia, který má snížit alergické reakce na arašídy a je vhodný i pro děti a náctileté.

Nestlé uvádí, že po celém světě trápí nějaká forma alergie na potraviny kolem 240 milionů lidí. Nejčastější je právě alergie na arašídy.

Koncern Nestlé je největším výrobcem potravin a nápojů na světě. Podniká ve 189 zemích světa a má zhruba 328 tisíc zaměstnanců. Vyrábí například kávu Nescafé a Nespresso, čokoládové tyčinky Kit Kat, cereálie Nesquik, kořenicí směsi Maggi nebo potravu pro domácí mazlíčky Purina Pro Plan a Friskies.

V České republice patří do skupiny továrny Zora Olomouc a Sfinx Holešov se značkami Orion, Margot, Kofila, Bon Pari či Jojo.