Hopi začne stavět obří sklad pro Nestlé. Koronaviru navzdory

Distribuční centrum Hopi v Prostějově po plánovaném rozšíření v roce 2020

Distribuční centrum Hopi v Prostějově po plánovaném rozšíření v roce 2020 Zdroj: Hopi

František Piškanin z Hopi
Továrna Nestlé (ilustrační foto)
Želé bonbony, závod Nestlé v Holešově
Tuby na Lentilky, závod Nestlé v Holešově
5
Fotogalerie

Logistická firma Hopi, kterou ovládá rodina Piškaninových, pokračuje v budovatelských plánech v Česku, i přes situaci kolem šířící se nákazy koronavirem. Za několik týdnů zahájí stavbu distribučního centra v Prostějově, jež firmu vyjde na půl miliardy korun.

„Stavba není ohrožená. Zda se uskuteční ceremoniál vztyčování prvního sloupu 6. dubna, rozhodneme týden předem,“ potvrdil pro deník E15 manažer korporátní a marketingové komunikace Hopi Jan Škoda.

Nová stavba rozšíří současný sklad v Prostějově, který nyní stojí na ploše dvaceti tisíc metrů čtverečních, na dvojnásobek. Tato přístavba, která by měla být hotová v polovině září, z něj udělá největší logistické centrum Hopi ve střední a východní Evropě. Kromě něj provozuje firma v tuzemsku ještě sklady v Jažlovicích, Strančicích a v Klášterci nad Ohří, dále má sklady na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a v Rumunsku.

„Na investici je výjimečné to, že ji nefinancuje developer, ale staví si ji logistická firma pro sebe a do svého vlastnictví,“ uvedl k záměru firmy Jakub Holec, šéf poradenské společnosti 108 Agency. Většinu částky podle něj firma dá za vybavení skladu. „Důraz je kladen na posílení automatizace a precizní výměnu dat v čase. Přepravu zboží full-trucky musíme vhodně kombinovat s řešením e-commerce a parcel-service distribucí,“ doplnil Škoda.

Hopi si od investice slibuje posílení své pozice v logistice rychloobrátkového zboží ve střední Evropě, a především spolupráci s potravinářským gigantem Nestlé. Firma s ním podepsala loni kontrakt za tři miliardy korun a první cukrovinky začne z Prostějova rozvážet do střední a východní Evropy už ke konci letošního roku.

„Kontrakt je uzavřený na pět let s opcí na další prodloužení,“ uvedl pro deník E15 mluvčí českého Nestlé Robert Kičina. Spoluprací s Hopi zároveň Nestlé mění svého dosavadního distributora, kterým byla firma FM Logistic. „Se změnou distribuční strategie souvisí, že nebudeme obnovovat kontrakt s FM,“ řekl Kičina bez upřesnění důvodu.

Kromě Nestlé bude v nové části centra skladovat své zboží ještě dalších několik potravinářů. Distribuční centrum v Prostějově zaměstná oproti současnému stavu dalších 160 lidí.