Avokádo se neurodilo. Na Novém Zélandu vzkvétá černý trh

Avokádo

Avokádo Zdroj: Quinn Dombrowski, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Prudce rostoucí místní a mezinárodní poptávka po avokádu rozdmýchává kriminalitu na Novém Zélandu. Na vině je kromě rostoucí popularity ovoce i slabší úroda. Ceny avokáda dosahují nevídaných výšin.

Od začátku roku zloději na severu země sklidili na 40 rozsáhlých sadů. Úřady předpokládají, že řadu dalších krádeží jim majitelé sadů nenahlásili. „Zloději je trhají přímo ze stromů, někdy je chytají do prostěradel a pak s kořistí ujedou pryč,“ popsal policejní mluvčí Bryan Dudley.

Z pohledu celého odvětví nejsou krádeže nijak významné, zloději sklidili 1200 až 2000 z celkem očekávaných 25 milionů plodů. „Někteří postižení sadaři ale přišli až o čtvrtinu úrody, což pro ně může být významná ztráta,“ řekla deníku NZ Herald šéfka svazu NZ Avocado Jen Scoular.

Zloději avokáda obvykle prodávají na trzích na Novém Zélandu. Právě zde je totiž tohoto ovoce značný nedostatek. Loňská kampaň svazu pěstitelů, propagující příznivý vliv avokáda na zdraví, totiž evidentně zabrala a počet domácností pravidelně nakupujících toto ovoce podle průzkumů meziročně stoupl o 96 tisíc. Nedostatek ovoce prohlubují sami pěstitelé, kteří upřednostňují zahraniční zákazníky a 65 procent úrody vyvážejí. K tomu je třeba přičíst nepříliš podařenou sezónu 2015/2016. Pěstitelé sklidili 3,9 milionu ekvivalentu 5,5 kilových bedýnek avokáda, zatímco v předchozí sezóně to bylo 7,1 milionu.

Sadaři staví ploty

To vše se odráží na prudkém růstu cen. Zatímco loni v květnu stál dvousetgramový plod v přepočtu okolo 28 korun za kus, minulý měsíc se stejné avokádo prodávalo za zhruba 76 korun, vyplývá z údajů serveru stuff.co.nz.

Členové svazu NZ Avocado se proti nájezdům zlodějů brání instalací elektrických plotů a bezpečnostních kamer. Sadaři se také podivují nad tím, že se zlodějům daří jejich lup prodat. Na sklízení avokáda je totiž podle nich příliš brzo. „Zákazníci nemůžou být s nyní sklizeným ovocem vůbec spokojení. Nemůže mít žádnou chuť,“ řekla šéfka NZ Avocado.