Dobrá úroda chmele zvýšila tržby pěstitelů

Chmel

Chmel Zdroj: Profimedia.cz

Chmelařství, družstvo Žatec reprezentující pěstitele hospodařící na 95 procentech ploch osázených chmelem v účetním roce končícím loni v červnu stouply tržby o 30 procent na 177 milionů, tedy na čtyřleté maximum. Jeho dceřiná firma obchodující s chmelem Bohemia Hop pak zaznamenala nárůst tržeb o patnáct procent na 296 milionů.

V roce 2014 pěstitelé sklidili rekordních 6202 tun chmele, v přepočtu na hektar byla ale úroda průměrná. Podle zástupců firem ale mohly být výsledky ještě lepší, neboť i přes nadprůměrnou úrodu existovala na trhu stále velká poptávka po zeleném zlatu.

„Bohužel kvůli nízkému plnění smluv nebyla společnost schopna plně využít příznivých tržních podmínek,“ uvedl ve výroční zprávě předseda představenstva obou firem Zdeněk Rosa. V případě hospodářského výsledku tak chmelařskému družstvu klesl čistý zisk o zhruba polovinu na 1,7 milionu. Bohemia Hop zisk zvýšila o 120 tisíc na necelý milion.

Obchodování s chmelem se v poslední době děje na základě dlouhodobých kontraktů zamezujících výkyvům cen kvůli neúrodě. I proto Bohemia Hop do loňského června podepsala významné množství smluv s tradičními odběrateli na období až do roku 2023. „V rámci tohoto období má společnost zájem o další navýšení smluvních objemů. Do budoucna vidí Bohemia Hop možnost uplatnění pro více českých odrůd chmele,“ dodal Rosa.

Předloni se podařilo zvrátit letitý trend – poprvé od roku 2000 stoupla plocha chmelnic, na kterých se sklízelo. Výměra předloni dosáhla 4460 hektarů, meziročně o tři procenta více. Obrat pokračoval i loni, kdy plocha chmelnic stoupla o další čtyři procenta na 4622 hektarů. Kvůli suchu ale úroda klesla na 4843 tun.