Imperial Tobacco srazila základní kapitál české dcery

Imperial Tobacco prodává například značku Davidoff.

Imperial Tobacco prodává například značku Davidoff. Zdroj: Profimedia

Po tříletém klesání zisku a tržeb z prodeje tabákových výrobků byl české pobočce snížen základní kapitál o 71 procent na 617 milionů korun.

Firma Imperial Tobacco Management Luxembourg, která je jediným společníkem v české pobočce Imperial Tobacco CR, se rozhodla ponížit svůj vklad do základního jmění firmy z 2,1 miliardy korun na 617 milionů. Vyplývá to ze zápisu v obchodním rejstříku ze závěru loňského roku. Podle notářského zápisu má Imperial Tobacco CR naložit s penězi „podle pokynu společníka“. Podle jednatele firmy Kamila Provazníka ale peníze pryč z Česka nepůjdou.

„Peníze se nikam fyzicky nepřesunuly. Naše firma kupuje výrobky zásadně od společností, které jsou součástí britské skupiny Imperial Brands. České pobočce tak vznikají závazky za nakupované tabákové výrobky. Snížení kapitálu je tak vlastně účetní operace, při které se jen zvýší hodnota závazků vůči mateřské firmě,“ uvedl Provazník pro deník E15. Jednatel firmy vysvětlil, že pro více než dvoumiliardový základní kapitál byly historické důvody, které nyní pominuly.

"V minulosti jsme měli velkou potřebu na financování mateřskou společností, a proto jsme měli vysoký základní kapitál. Důvodem byl především vysoký stav zásob, který jsme museli financovat," vysvětlil Provazník s tím, že nyní jsou zásoby společnosti podstatně nižší.

Podle analytika z Komerční banky Jiřího Kostky, který dlouhodobě sleduje tabákový průmysl, mohou důvodem ke snížení vkladu být negativní očekávání ohledně výnosnosti. Imperial Tobacco CR klesaly zisky a tržby třetí rok za sebou. Například za finannčí rok 2017 končící v září klesl zisk o 48,5 procenta na 147 milionů korun, tržby se snížily o zhruba 352 milionů na 11,1 miliardy korun. 

Made with Visme Presentation Maker

„Mohou mít nastavené cíle, podle kterých má být rentabilita základního kapitálu v určité výši. Když se sníží kapitál, číslo může vyjít vyšší,“ doplnil pro E15 Kostka. Zdůraznil ale, že snížení základního kapitálu je běžná praxe, pro kterou mohou být různé důvody. 

Provazník z Imperial Tobacco CR uvedl jako další důvod, že „základní kapitál ve výši přes dvě miliardy korun je pro jakoukoli ryze obchodní firmu působící na českém trhu naprosto nadstandardní částka“. Konkurenční česká pobočka British American Tobacco má základní kapitál ve výši 170 milionů korun a JT International 100 milionů korun.

Převyšuje je pouze lídr českého trhu Philip Morris ČR, který má základní kapitál 2,7 miliardy korun. Snižovat ho podle finančního ředitele společnosti Petra Šedivce neplánuje. “Představenstvo společnosti nemá v úmyslu předložit takový návrh na pořad jednání letošní valné hromady akcionářů, nebo v jakékoli blízké době,” uvedl pro E15.