Stát chce znovu navýšit spotřební daň na tabák

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) na konferenci Alkohol a tabák v České republice v roce 2018 v Lichtenštejnském paláci
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) na konferenci Alkohol a tabák v České republice v roce 2018 v Lichtenštejnském paláci
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Ministerstvo zdravotnictví vypracovává návrh na zvýšení spotřební daně na tabák, který představí ministerstvu financí.

Spotřební daň na tabákové výrobky stoupá téměř každým rokem, až dosáhla začátkem letoška 2236 korun na kilogram tabáku. To rezortu zdravotnictví nestačí a ve spolupráci s národní protidrogovou koordinátorkou při Úřadu vlády ČR Jarmilou Vedralovou připravuje návrh na nové zvýšení daně.

„Bude vypracovaný v dohledné době a pak budou probíhat jednání s ministerstvem financí,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Ministerstvo financí se zatím nechtělo k iniciativě vyjádřit. „Jakmile takový návrh dostaneme, posoudíme jej ve standardním připomínkovém řízení,“ uvedla Šárka Smolíková z tiskového oddělení rezortu. 

O kolik se chce spotřební daň zvýšit, ministr Vojtěch neuvedl. Nemá se podle něj jednat o skokové navýšení, před čímž varují tabákové firmy. „Skokový nárůst znamená pro trh velké riziko spojené především s růstem nelegálního obchodu z tabáku,“ uvedl tiskový mluvčí Japan Tobacco International Jiří Hauptmann.

„Pro část kuřáků je současná cena legálních cigaret tak vysoká, že se uchylují ke koupi cigaret pašovaných či padělaných, které mohou být nekvalitní. Proto je třeba se vyvarovat skokového zvyšování spotřební daně, které by mohlo napáchat více škody než užitku,“ řekl Martin Lupa z British American Tobacco.

BAT ani dominantního hráče na českém tabákovém trhu společnost Philip Morris záměr státu nepřekvapil. „Předpokládáme, že po pozitivní zkušenosti postupným navyšování spotřební daně bude přistoupeno k obdobnému plánu i pro příští roky,“ uvedl člen představenstva Tomáš Korkoš.

Vývoj spotřební daně na tabák ke kouření

(v korunách za kilogram tabáku) E15Pramen Ministerstvo financí

Daňová politika má vedle dalších opatření, jako je zákaz kouření v restauračních zařízeních zavedený před rokem a půl, podle ministra Vojtěcha přispět ke snížení počtu kuřáků. Podle dat Státní zdravotního ústavu kouřilo loni 25 procent Čechů ve věku patnácti a více let.

Efekt daňové politiky na snížení počtu kuřáků vidí také Eva Králíková, která vede Centrum pro závislé na tabáku 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Nejdůležitější je cena tabáku daná daní,“ uvedla. Stát loni vybral na spotřební dani z tabákových výrobků 56,22 miliard korun, čímž si polepšil o 3,3 procenta oproti roku 2016.