OBRAZEM: Z vystudovaného novináře nejmladším včelařem

Včelař Krists Eberlinš

Včelař Krists Eberlinš Zdroj: Barbora Pánková

Uvnitř v čelího úlu
Včelařství produkuje kolem 9 tun medu ročně.
Včelařství Eberlinu drava
Včelařství Eberlinu drava
Včelí úly
21
Fotogalerie

Úsloví o Lotyších coby vášnivých včelařích proměnil 27letý absolvent oboru Nová média ve skutečnost. Místo kariéry novináře převzal Krists Eberlinš rodinný podnik.

Se včelařením začal před pěti lety, během kterých zvýšil počet včelstev na 350. Tím se podnik ve vesnici Nigrande stal jedním z největších v oblasti Kuronsko na jihu Lotyšska.

Včelařství Eberlin produkuje kolem 9 tun medu ročně, k tomu kosmetiku do saun a výrobky ze včelího vosku. “Výrobky mají potenciál také na export,” řekl Eberlinš.

Od rodinné tradice, která sahá až do poloviny 19. století, ho přitom odrazovali. “Moji rodiče si nepřáli, abych v tom pokračoval. Léta mi říkali, abych se toho zbavil, protože je to až příliš náročné,” uvedl včelař.

Podnik dostal v roce 2011 eurodotaci ve výši 1556 eur, která mu umožnila modernizovat úly, aby lépe držely teplo. Nakoupil také vysokoúčinný medomet, takže již nemuseli k vybírání medu používat ruční nástroj.

Včelařství znovu získává popularitu také v Česku. Jen za uplynulý rok zde přibyly dva tisíce včelařů a k letošku je jich už 53 tisíc. Oblíbené je i v Německu, Maďarsku nebo Polsku, nejlépe se včelařům daří v jihoevropských zemích jako Španělsko, Řecko a Itálie.