Rohlik od Rockaway koupil německý online supermarket Bringmeister

Rohlík.cz

Rohlík.cz Zdroj: Rohlík.cz

Německý trh je pro českého online prodejce potravin Rohlik klíčový. Dokazuje to i akvizice firmy Bringmeister, o které deník e15 informoval už v červenci a kterou dnes společnost potvrdila na svém webu. Německou společnost poslední dva roky vlastnila česká investiční skupina Rockaway Jakuba Havrlanta.

„Obchod je konstruovaný tak, že záleží na tom, kolik zákazníků konvertuje. Obchod je ale akciový, to znamená, že my jsme nemuseli vytáhnout z peněženky ani euro. Za kolik to bude, teď vlastně ani nevím, každopádně je to pro Rohlik velice dobrý deal,“ řekl pro Seznam Zprávy šéf Rohliku Tomáš Čupr. Rohlik Group se chystá i do dalších německých měst. „Ve chvíli, kdy ziskovostí odemkneme další peníze, velice rychle otevřeme Hamburk, Düsseldorf a Kolín. Naše ambice je mít do roku 2030 dvacet měst v Německu,“ uvedl Čupr.

Jedná se o první podobnou akvizici, kterou Rohlik provedl. Dosud startup Tomáše Čupra rostl organickým způsobem, na všechny trhy vstupoval pod svou značkou. 

Bringmeister je na německém trhu už od roku 1997, původně působil v rámci retailové skupiny Edeka, přede dvěma lety ho ale koupila česká skupina Rockaway za nespecifikovanou částku. Obrat společnosti by se dle posledních veřejně dostupných informací měl pohybovat ve výši 100 milionů eur, tedy asi 2,4 miliardy korun.

„Německý trh je pro nás v zahraničí klíčový a chceme se na něj víc soustředit,“ řekl v roce 2021 v době akvizice zakladatel skupiny Rockaway Jakub Havrlant. Partner Rockaway Dušan Zábrodský, který měl v rámci skupiny Bringmeister na starosti, označil online prodej a rozvoz potravin za „Next Big Thing“.

„Letos s ním máme nakročeno k obratu přes 100 milionů eur (2,5 miliardy korun), ale do tří až pěti let se chceme dostat přes jednu miliardu eur (přes 25 miliard korun) tržeb. E-grocery má totiž z byznysového pohledu jednu výhodu – nízkou penetraci trhu,“ netajil tehdy v komentáři pro server Czech Crunch ambice.