Varšavská burza láká evropské zemědělské firmy

varšavská burza

varšavská burza Zdroj: ctk

Od té doby, co se na Varšavské burze cenných papírů (GPW) objevily ukrajinské zemědělské koncerny, láká burzovní dům stále více i další firmy ze zemědělského sektoru. Ze 415 společností, které jsou aktuálně zařazené na hlavní trh GPW, pochází 34 ze zahraničí. Dalších šest (z celkových 247) je upsáno na vedlejším trhu NewConnect, který byl vytvořen pro menší firmy z oboru nových technologií. Už brzy však tato čísla přestanou být aktuální.

Ze samotné Ukrajiny pochází osm společností působících na hlavním trhu (jedna na trhu NewConnect). Kvůli nim také před nedávnem vznikl nový index WIG-Ukraine. Takřka všechny – s výjimkou černouhelných dolů Sado vaya – působí v zemědělství.

Další zemědělská firma, výrobce vajec Ovostar Union, se na cestu do Polska vydá po 29. červnu. Procedura již byla zahájena a zájem polských drobných investorů o akcie Ovostaru je velký. Polský ekonomický deník Parkiet mezitím přinesl zprávu, že se do Varšavy chystá i další ukrajinský výrobce vajec Avangard.

Mezinárodní emisi akcií a IPO ve Varšavě plánuje též ukrajinský výrobce a exportér stolních olejů ViOil. Společnost o tom informovala tento týden v tiskové zprávě. Podle svých vlastních údajů firma drží čtyřprocentní podíl světového trhu se slunečnicovým olejem.

Sektor zemědělských fiÚspěšný rem však na varšavské burze neroste jen díky Ukrajině. Na červenec chystá IPO ve Varšavě též litevská skupina Agrorwill, která se sama prezentuje jako „jedna z největších firem v oblasti primární zemědělské produkce nejen v Litvě, ale i v celé EU“.

Už na začátku roku informoval ruský deník Vedomosti, že na Kypru sídlící výrobce obilovin Valinor, součást jednoho z největších ruských zemědělských holdingů Valars Group, obsluhujícího 360 tisíc hektarů zemědělské půdy v jižním Rusku a východní Ukrajině, hodlá prodávat svá aktiva ve Varšavě. Pokud se tak stane, bude kyperská společnost první firmou s ruskými kořeny na polské burze. I v případě prvního dánského zástupce v Polsku se bude jednat o zemědělskou společnost. Jak uvádí Parkiet, IPO ve Varšavě plánuje skupina Axzon, jež vlastní jednu z největších polských zemědělských firem Poldanor, zajišťující asi 40 procent obratu Axzonu. Spolu s ním se do Varšavy chystá i společnost na zpracování masa Prime Foods.