Prim láká investory prostřednictvím platformy finGOOD.cz

Zdroj: ELTON hodinářská a.s.

9
Fotogalerie

Společnost Elton hodinářská, tradiční výrobce hodinek Prim, spojila síly s novou crowdfundingovou platformou finGOOD.cz, jejímž prostřednictvím chce získat prostředky k vývoji a inovacím. „Chceme dát touto cestou šanci i drobným investorům podílet se na úspěšném rozvoji značky Prim,“ říká Martin Pabiška, generální ředitel Elton hodinářská.

FinGOOD je mladá česká start-upová společnost, která se věnuje peer-to-business půjčkám. Na rozdíl od systému Zonky, který se soustředí na půjčky veřejnosti, finGOOD zprostředkovává od listopadu půjčky českým firmám.

Společnost finGOOD je založena na propojování investorů, kteří si sami zvolí, jaké společnosti přispějí, a žadatelů, kteří by touto formou chtěli podpořit svůj další rozvoj. A protože finGOOD funguje na bázi peer-to-business půjček, mohou se do investic zapojit i fyzické osoby, pro něž je v současné době poměrně složité najít investiční nástroje, jež jim přinesou zisk.

ELTON hodinářská a.s.

Pod dohledem ČNB

Vše je plně transparentní, od smluv až po dohled Českou národní bankou. FinGOOD navíc do každé investice sám vloží deset procent z vlastních zdrojů. Všechny zájemce o financování nejprve prověří partner projektu, faktoringová společnost Arfin. Na základě jejich hospodaření a úvěrové historie vytvoří finanční a nefinanční analýzu, stanoví rating a úrok pro danou investici. Ten se pohybuje od tří do patnácti procent.

Takže například u společnosti Elton hodinářská, která je členem silného holdingu Czechoslovak Group je výnos pochopitelně nižší, ale vzhledem k současným úrokovým sazbám velmi příjemný. I vzhledem k tomu, že jde o téměř o bezrizikovou půjčku. „Zájemci si mohou detaily o této investici zjistit po registraci přímo na našich stránkách finGOOD.cz,“ upřesňuje spoluzakladatel a jednatel společnosti finGOOD.

Právě Marek Galetka projekt nastartoval spolu s Romanem Vyorálkem a dnes jsou jednateli společnosti Fingood s.r.o. Oba mají dlouholeté zkušenosti z bankovnictví, kolektivního investování a správy investičních portfolií. Partnery projektu jsou kromě Vladimíra Jagëra a Petra Hájka, z již zmíněné společnosti Arfin, také Jan Brody a Filip Major, zástupci největší české venture kapitálové platformy Busyman.

PRIM

Otevřená platforma

„V prvním roce plánujeme zprostředkovat firmám půjčky řádově za sto milionů korun. Zvolená forma peer to business půjček je ve světě stále oblíbenější a jsme přesvědčeni, že má velký potenciál i v České republice. Už nyní se ukazuje, že je finGOOD velmi atraktivní pro privátní investory, kteří si mohou zajímavým způsobem rozšířit svá portfolia,“ dodal Marek Galetka.

Na příkladu společnosti Elton hodinářská je vidět, že o sdílenou ekonomiku mohou projevit zájem i silné společnosti se zázemím významného průmyslového holdingu. Hlavní myšlenkou je, že se na úspěchu značky mohou podílet také lidé, kteří například primky sami nosí a mají k nim vztah. Platforma finGOOD je přístupná i pro drobné investory: spodní hranice pro investice je 5000 korun, horní není stanovena.

ELTON hodinářská a.s.

Přidanou hodnotou pro firmy, které se rozhodnou financovat svůj rozvoj touto cestou, je možnost získání financování nezávislého na bankovních penězích. Silným marketingovým prvkem je propojování klienta, respektive zákazníka s firmou, do níž sám investoval. V neposlední řadě představuje sdílená ekonomika atraktivní a aktuálně silný celosvětový trend.