Američané prodali svůj podíl v Třineckých železárnách Chrenkovi

železárny

železárny Zdroj: profimedia.cz

Skupina Moravia Steel miliardáře Tomáše Chrenka posílila svou účast v Třineckých železárnách. Od třetího největšího akcionáře železáren, americké ocelářské firmy Commercial Metals Company, koupila za 29 milionů dolarů (572 milionů korun) jeho 11procentní podíl a nyní kontroluje již 80 procent podniku. Serveru E15.cz to potvrdila mluvčí třinecké společnosti Lucie Drahošová.

„Transakce je již uzavřena,“ řekla Drahošová. Podle ní se pro Třinecké železárny ani pro postavení Moravie Steel nic nemění. Chrenkova skupina totiž držela v podniku rozhodující 69procentní podíl. Druhým největším akcionářem TŽ je společnost Finitrading, která rovněž patří do Chrenkova impéria.

Američané se zbavili účasti v železárnách po 12 letech. Důvodem je závazek akcionářům, že se firma zaměří především na svá hlavní aktiva a zlepší strukturu nákladů i peněžní toky, uvedl prezident Commercial Metals Company Joe Alvarado

Commercial Metals Company patří s kapacitou 4,8 milionu tun mezi nejvýznamnější výrobce oceli ve Spojených státech amerických. Sídlí v Texasu a podniká ve více než 20 zemích světa. Podíl v třineckém podniku ovládala skrze švýcarskou pobočku Commercial Metals International.

Třinecké železárny jsou největší ocelářskou firmou v České republice. Loni vyrobily téměř 2,5 milionů tun oceli a vydělaly přes 1,3 miliardy korun. Moravii Steel vlastní kromě Chrenka ještě miliardáři Ján Moder, Mária Blašková a Evžen Balko.