Apple hledá náhradu za Samsung - investuje miliardu do Sharpu

ilustrační foto

ilustrační foto

Apple se chystá investovat miliardu dolarů do japonské továrny společnosti Sharp, aby si tak zajistil dodávky displejů pro iPhony a iPady. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na neveřejné zdroje. Americká firma si tak zřejmě hledá nové dodavatele, kteří by nahradili Samsung. Ten totiž vede s Applem navzdory obchodnímu partnerství řadu soudních pří.

Největší americká firma nedávno investovala do výrobního závodu Toshiby a japonský výrobce spolu s dalšími firmami doufá, že by mohl získat lukrativní zakázky na výrobu pamětí a procesorů pro iPhone a iPad. Některé z nich nyní dodává právě Samsung, který se s Applem navzájem obviňuje z porušení patentů. „Pokud se situace vyhrotí a vypukne válka, může to znamenat obrovský přesun objednávek,“ řekl jeden ze zdrojů.

O investici do Sharpu spekulují japonská média od konce minulého roku, podle některých odhadů se Apple chystal investovat až 1,3 miliardy dolarů. Dnešní zpráva posunula akcie japonské firmy o 1,8 procenta vzhůru, index elektrického strojírenství tokijské burzy přitom sestoupil o 0,8 procenta. Podle zdrojů již Sharp získal kontrakt na úsporné obrazovky, které se příští rok objeví v šesté generaci iPhonu.

Ještě na jaře přitom o podobnou zakázku usiloval Samsung. Do jihokorejského sídla firmy zamířil manažer Applu, aby zde jednal o možnosti prohloubení vzájemné spolupráce, která by spočívala mimo jiné v dodávkách displejů pro iPady. Pokud Samsung přijde i o stávající smlouvu s Applem, ztratí svého největšího zákazníka.