ArcelorMittal zažil velmi špatný rok. Letos čeká zlepšení

ArcelorMittal Florange

ArcelorMittal Florange Zdroj: profimedia.cz

Největší světový výrobce oceli ArcelorMittal loni vykázal kvůli propadu poptávky v Evropě a útlumu v Číně čistou ztrátu 3,7 miliardy dolarů (70 miliard korun). V letošním roce čeká společnost, která působí i v České republice, zvýšení poptávky po oceli i zlepšení základní ziskovosti.

Obří ztrátu způsobily zejména problémy v Evropě. Došlo k zásadnímu odpisu hodnoty evropských ocelářských aktiv o 4,3 miliardy dolarů. V roce 2011 vytvořil ArcelorMittal čistý zisk 2,3 miliardy dolarů. Šéf skupiny Lakšmí Mittal označil loňský rok pro ocelářství za velmi obtížný. Platilo to zejména pro Evropu, kde se poptávka propadla o 8,8 procenta, a společnost tak musela omezovat výrobní kapacity a snižovat zadluženost. Evropské ocelářské sdružení Eurofer tento týden předpovědělo, že poptávka po oceli v Evropě letos zřejmě dál klesne.

Největší problémy měl loni ocelářský gigant ArcelorMittal ve Francii. Tamní vláda dokonce firmu vyzvala k odchodu. „Neplní sliby dané při převzetí francouzského Arceloru v roce 2006,“ prohlásil francouzský ministr průmyslu Arnaud Montebourg. Vrcholí tak spor o uzavření dvou pecí na severovýchodě Francie.

„My už Mittala ve Francii nechceme, protože oni Francii nerespektují,“ uvedl na konci loňského roku ministr pro deník Les Echos. ArcelorMittal totiž oznámil, že zavře vysoké pece ve městě Florange u hranic s Lucemburskem, pokud pro ně vláda nenajde kupce.

Ocelárna ArcelorMittalu ve francouzském Florange, které hrozí uzavřeníOcelárna ArcelorMittalu ve francouzském Florange, které hrozí uzavření | profimedia.cz

Francouzská ocelárna, které hrozí zánik

Poteče i napřesrok? Odbyt oceli se v Evropě snižuje a Mittal už odstavil pece v Německu, Belgii a ŠpanělskuPoteče i napřesrok? Odbyt oceli se v Evropě snižuje a Mittal už odstavil pece v Německu, Belgii a Španělsku | E15 Petr Horky

Minulý měsíc ArcelorMittal uvedl, že v rámci plánu snížení dluhu vydá nové akcie a konvertibilní dluhopisy v hodnotě 3,5 miliardy dolarů. Obrovské zadlužení firmy bylo jedním z důvodů, proč přední světové agentury loni srazily rating firmy do neinvestiční kategorie. Vedle toho firma plánuje prodej majetku, snížení dividendy a další úspory.

ArcelorMittal má na celosvětové produkci oceli podíl šest až sedm procent. Do její skupiny patří i největší česká ocelárna ArcelorMittal Ostrava.

Oceláři všech zemí, bojte se