ArcelorMittal zvýšil provozní zisk více než o čtvrtinu, překonal odhady

Ocelárna, ilustrační foto

Ocelárna, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Hrubý provozní zisk (EBITDA) největšího světového producenta ocele ArcelorMittal se ve druhém čtvrtletí zvýšil meziročně o 26,4 procenta na 1,77 miliardy dolarů (43,2 miliardy korun) a překonal i odhady analytiků. Firmě pomohlo zlepšení cen ocele a vyšší objem prodeje. Ve výhledu na celý rok však společnost, která působí i v České republice, zůstává obezřetná a ponechala beze změny svůj výhled.

Proti předchozímu čtvrtletí se zisk téměř zdvojnásobil. Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters čekali zisk jen 1,57 miliardy dolarů. Čistý zisk pak díky mimořádných položkám stoupl na 1,11 miliardy dolarů ze 179 milionů před rokem.

Zisk rostl ve všech regionech vyjma Brazílie, kde klesly prodejní ceny o čtvrtinu a na poptávku má negativní vliv ekonomický pokles.

Firma zopakovala, že za celý letošní rok bude hrubý provozní zisk vyšší než 4,5 miliardy dolarů. Loni zisk činil 5,2 miliardy dolarů. Někteří analytici čekali, že skupina svůj výhled zlepší.

ArcelorMittal se na celosvětové produkci ocele podílí šesti procenty. Firma mimo jiné dodala ocel pro newyorské One World Trade Center a londýnský stadion Wembley.

Součástí skupiny ArcelorMittal je také česká společnost ArcelorMittal Ostrava. Firma ročně vyrobí dva miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je největším výrobcem silničních svodidel a jediným výrobcem transformátorových plechů v Česku. Kromě tuzemského trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí.