ArcelorMittal Ostrava vybudoval ekologická zařízení za dvě miliardy

ArcelorMittal Ostrava

ArcelorMittal Ostrava Zdroj: CTK

Hutní podnik ArcelorMittal Ostrava (AMO) vybudoval za dvě miliardy korun 13 zařízení, která ročně zachytí o 520 tun prachu více než dosud. Huť tak pokračuje ve snižování emisí ze svých provozů, které dosahují historických minim. Nová ekologická zařízení dnes slavnostně pokřtili ministři životního prostředí Richard Brabec (ANO) a průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Nové investice by měly podle předpokladů snížit množství emisí z komínů o zhruba 94 tun na asi 490 tun ročně. Loni huť vypustila do ovzduší 560 tun emisí. Ještě v 70. letech minulého století to přitom bylo ročně téměř 40 tisíc tun prachu. Podnik uvádí, že plní veškeré ekologické limity, přesto patří k největším znečišťovatelům životního prostředí v Moravskoslezském kraji.

„Komínové emise huť díky čtyřiadevadesátitunovému úbytku sníží na historické minimum - čtvrtinovou hodnotu oproti roku 2003, kdy skupina ArcelorMittal do hutě vstoupila. Filtry zachytí také emise dioxinů a benzo(a)pyrenu,“ řekla mluvčí podniku Barbora Černá Dvořáková.

Ze 13 zařízení se 12 týká fugitivních emisí, tedy emisí, které nevycházejí z komínů, ale tvoří se například při nakládání materiálu. Ty se sníží ročně o asi 430 tun. Podnik na zachycování emisí využívá nejlepší dostupnou techniku. Na nadstandardní investice poprvé v historii získal až devadesátiprocentní dotace od Evropské unie, dohromady 1,6 miliardy korun.

Mahadevan: Ekologické limity jsme splnili v roce 2012

Nový generální ředitel AMO Vidžaj Mahadevan řekl, že evropské ekologické limity splnila huť už v roce 2012, ale do ekologizace svých provozů investovala dál, i díky dotacím z EU. „Na konci letošního roku se dostaneme na čtvrtinu hodnoty emisí prachu oproti stavu před vstupem skupiny ArcelorMittal do hutě a snížíme tak vliv výroby na životní prostředí minimum,“ řekl Mahadevan.

ArcelorMittal Ostrava má i s dceřinými společnostmi 7250 zaměstnanců. Ročně vyrábí dva miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je největším výrobcem silničních svodidel a jediným výrobcem transformátorových plechů v Česku. Kromě tuzemského trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí. Firma patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal.

Vývoj akcií ArcelorMittal