Automobilka Škoda na dva týdny přerušila výrobu v Rusku

Škoda Auto (ilustrační foto)

Škoda Auto (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto přerušila stejně jako mateřský koncern Volkswagen na dva týdny výrobu v Rusku. Obnoví ji znovu v pondělí. Odstávka se týká továren v Kaluze i Nižném Novgorodu. Informují o tom Lidové noviny (LN).

Na automobilovém průmyslu v Rusku se negativně podepsala situace na Ukrajině a také mezinárodní sankce. Prodeje aut výrazně klesají. V úterý oznámila přerušení výroby v Rusku také automobilka Opel.

Odstávka v ruských továrnách Škody začala 8. září. „Výrobu opět zahájíme v pondělí 22. září. Momentálně nic nenasvědčuje tomu, že by neměla začít podle plánu,“ řekl mluvčí Škody Tomáš Kubík. Podle něj Volkswagen zatím žádné další odstávky výroby nepotvrdil.

Mladoboleslavská automobilka zvýšila v červenci navzdory situaci v Rusku tržní podíl na tamním trhu meziročně o více než 34 procent na 4,2 procenta. Během prvních sedmi měsíců roku svým ruským zákazníkům dodala 49 100 vozů, přibližně stejně jako v loňském roce. V červenci Škoda rostla o 3,8 procenta, zatímco celkový trh výrazně poklesl.