Boeing si v dubnu nepřipsal ani jednu novou objednávku na svá letadla

Boeingy 737 MAX v různých fázích montáže se hromadí i na odstavných plochách kolem továren výrobce

Boeingy 737 MAX v různých fázích montáže se hromadí i na odstavných plochách kolem továren výrobce Zdroj: Reuters

Odstavené Boeingy 737 MAX amerických Southwest Airlines
Boeing 737 MAX
Boeingy 737 MAX v různých fázích montáže se hromadí i na odstavných plochách kolem továren výrobce
Boeingy 737 MAX v různých fázích montáže se hromadí i na odstavných plochách kolem továren výrobce
Boeing 737 MAX 8 Smartwings
19
Fotogalerie

V objednávkových knihách výrobce letadel Boeing zeje prázdné místo. Nejen že si od poloviny dubna, kdy světoví regulátoři nařídili odstavit problémové letouny 737 MAX, tento typ nikdo neobjednal, ale v dubnu se docela vytratil zájem i o všechny ostatní modely americké společnosti.

Poslední nové objednávky zaznamenal Boeing v průběhu března. Lufthansa objednala dvacet letounů 787 Dreamliner a British Airways k tomu přidaly 18 strojů 777X.

Za duben ale zůstává jedinou změnou, o které Boeing informoval, převod objednávky čtyřech letadel 737 MAX od dceřiné společnosti Boeing Capital na neidentifikovanou leasingovou společnost. Velikost objednávky se ale neměnila, proto ji Boeing nehodnotí jako novou.

Žádný z ostatních modelů Boeingu v poslední době nehavaroval a ani aerolinky nehlásily jiné problémy s bezpečností letadel než ty spojené s „MAXy“. Přesto si například analytik ratingové agentury Standard & Poor's Philip Baggaley myslí, že za váznoucími prodeji stojí právě potíže 737 MAX. Aerolinky totiž podle něj vyčkávají, zda Boeing kvůli problému svých letadel sníží ceny.

„Pokud se Boeing se zákazníky dohodne na vyrovnání ohledně 737 MAX, pravděpodobně nepůjde o přímé kompenzace v hotovosti. Spíše půjde o slevu na budoucí objednávky nebo nějaké jiné úpravy v objednávkách,“ řekl Baggaley pro CNN.

Ještě hůře vypadají údaje o takzvaných čistých objednávkách, což jsou nové objednávky po odečtení dříve dojednaných zakázek zrušených ve stejném období. Od ledna do dubna Boeing zaznamenal mínus 119 čistých objednávek. Loni za stejnou dobu si společnost naopak připsala 221 čistých objednávek.

Není to ale jen Boeing, kterému se na začátku letošního roku nedaří. Jeho hlavní rival Airbus v dubnu zaznamenal pouhých pět nových objednávek a zároveň ohlásil také pět zrušených zakázek. Výsledek za první čtyři měsíce činí mínus 58 čistých objednávek.