Vysoké odměny šéfa Rolls-Royce naštvaly největšího investora

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Rolls-Royce

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
7
Fotogalerie

K potížím výrobce leteckých motorů Rolls-Royce způsobeným řadou chyb jeho inženýrů se přidává další lapálie. Tentokrát se ale týká investorů těžko stravujících prudce rostoucí výdělek šéfa britské firmy kontrastující s jeho špatnými výsledky. Největší akcionář, investiční společnost ValueAct, začal snižovat svůj podíl.

Rolls-Royce nemá právě nejlepší období. Kvůli nespolehlivosti motorů Trent 1000, které pohání Boeing 787 Dreamliner a svými výpadky způsobují bolení hlavy šéfům nejedné letecké společnosti, se hospodaření firmy loni propadlo do ztráty.

Kvůli opožděnému vývoji pohonných jednotek Rolls-Royce musel Airbus odložit vstup svého letounu A330neo na trh. A motory Trent 900 pro obří Airbus A380 během více než dekády trvající sériové výroby a dalšího vývoje nikdy nedosáhly parametrů, které Rolls-Royce sliboval.

Ani do budoucna situace firmy nevypadá růžově. I ve světle stále nedořešených problémů z minulosti totiž společnost nedávno vycouvala ze soutěže na dodávky motorů pro připravovaný letoun Boeingu na střední tratě.

V této situaci společnost oznámila, že její generální ředitel Warren East loni vydělal 3,94 milionu liber (118 milionů korun), meziročně o 70 procent více. Kromě základní mzdy ve výši necelého milionu liber získal pravidelný bonus dosahující 107 procent výdělku. Poprvé také získal výplatu výnosů z dlouhodobého motivačního programu pro management firmy ve výši 1,73 milionu liber.

Rolls-Royce vysoké odměny pro svého šéfa hájí. „Warrenův pravidelný bonus meziročně klesl a odráží tak nesplnění cíle dodávek v závěru roku 2018,“ uvedl mluvčí firmy v tiskové zprávě. Investoři z ValueAct ale tento názor zjevně nesdílí. Společnost krátce po oznámení výše Eastových odměn oznámila, že snížila svůj akciový podíl v Rolls-Royce z 10,94 na 9,48 procenta.

Akciím Rolls-Royce nevěří ani banka JPMorgan Chase. Ta ve své pravidelné zprávě investorům doporučila, aby snížili počet akcií firmy ve svém držení a předpověděla, že Rolls-Royce čeká na burze v dlouhodobém horizontu propad o více než 27 procent.