Británie šetří v obraně, zbrojovka BAE propustí tři tisíce lidí

Cvičný britský letoun BAE Hawk

Cvičný britský letoun BAE Hawk

Velká Británie snižuje vvýdaje na obranu, což mimo jiné zasáhlo poptávku po stíhačkách domácí výroby. Zbrojovka BAE Systems se tak rozhodla zrušit skoro tři tisíce pracovních míst. O tomto kroku spekulovala už dříve britská média.

Proti propouštění hodlá bojovat odborový svaz Unite, který se nechce smířit se zánikem, jak uivedl, „vysoce kvalifikovaných pracovních míst“. Jeden z odborových předáků označil rozhodnutí BAE za další ničivou ránu pro britský zpracovatelský průmysl, napsala agentura Reuters.

BAE již v uplynulých dvou letech po celém světě zrušila 15 tisíc pracovních míst. Generální ředitel společnost v únoru varoval, že by mohlo být zapotřebí další propouštění. BAE podle svých internetových stránek celkově zaměstnává zhruba 100 tisíc lidí. Firma loni hospodařila s čistým ziskem 1,05 miliardy liber (30 miliard Kč) ve srovnání se ztrátou 67 milionů liber v roce 2009.

Čtětě také:

BAE je největším dodavatelem vojenské techniky v Evropě. V současnosti se podílí na řadě velkých zbrojních projektů, například participuje na projektu Lockheed Martin F-35 Lightning II, společnost byla i u vývoje bojového letounu Eurofighter Typhoon a podílí se i na projektu stavby dvojice nových letadlových lodí třídy Queen Elizabeth pro Royal Navy. Firma poskytuje také elektronické produkty, řešení z oblasti informačních technologií a služby klientské podpory. BAE Systems má dvacetiprocentní podíl v evropské letecké firmě Airbus.