Ceny ropy rostou, Kuvajt prodloužil dohodu o těžbě

Ropný průmysl v Číně

Ropný průmysl v Číně Zdroj: profimedia

Ropný průmysl v Číně
2
Fotogalerie

Ceny ropy na světových trzích dnes rostly třetí den po sobě, dosáhly třítýdenních maxim a americká ropa WTI se vrátila nad hranici 50 dolarů za barel. 

Investoři reagovali na to, že Kuvajt podpořil prodloužení dohody o omezení produkce v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) i na druhou polovinu letošního roku.

Cena WTI stoupla kolem šesté hodiny večerní o 1,5 procenta na 50,26 dolaru za barel a předtím se dostala až na 50,46 dolarů, maximum od 9. března. Severomořská ropa Brent posílila o 0,8 procenta na 52,86 dolarů po vzestupu až na 53,10 dolarů.

Kuvajtský ministr ropného průmyslu dnes řekl, že jeho země patří mezi ty, které podporují prodloužení dohody i na druhé pololetí. OPEC se loni dohodl, že v prvním pololetí omezí těžbu o 1,2 milionu barelů a dalšími zhruba 600 tisíci barely denně se k redukci slíbily připojit některé další země v čele s Ruskem.

Dohoda měla na ceny ropy zatím jen dočasný vliv. Tento měsíc ztratil trh přírůstky, které díky ní získaly na konci minulého roku, a minulý týden se propadly na čtyřměsíční minima.