Česká obuvnická investice v Ghaně se po dvou letech znovu rozjela

Zaměstnanci obuvnické továrny v Kumasi

Zaměstnanci obuvnické továrny v Kumasi Zdroj: Dihoc Footwear Division

Obnovu obuvnické továrny v Kumasi slavnostně zahajoval i velvyslanec ČR v Ghaně Miloslav Machálek (červenec 2011)
Zaměstnanci obuvnické továrny v Kumasi
3
Fotogalerie

Novou zakázku na pět tisíc bot za více než čtyři miliony korun dostala v Ghaně společnost Dihoc Footwear Division, v níž drží většinový podíl česká společnost Knights spolu s ghanským armádním holdingem Dihoc. E15 to sdělil ředitel firmy Karl Laryea.

Po dvou letech se tak znovu začalo naplňovat ghanské vládní nařízení, podle kterého měl česko-ghanský výrobce bot dodávat obuv pro místní armádní, policejní a hasičské sbory. Mezi lety 2015 a 2017 totiž firma zakázky nedostávala a došlo kvůli tomu k utlumení výroby. Společnost začínala s 200 zaměstnanci, jejich počet ale musela omezit na 49.

Nová objednávka přišla pár dní poté, kdy se výrobce bot na tiskové konferenci ohradil proti výrokům ministra obrany. „Na základě naprosto mylných informací prohlásil, že naše boty jsou nekvalitní. To nás nejvíce nadzvedlo ze židle. Máme v ruce několik testovacích zpráv od armády prokazujících, že kvalita je naprosto perfektní,“ řekla E15 spolumajitelka společnosti Lenka Laryea.

Podle ní ministr vycházel z informací od lidí, kteří chtějí pro bezpečnostní složky prosadit dodávky bot z Číny a Indie. Ghanská armáda si navzdory vládnímu nařízení v roce 2016 objednala 16 tisíc bot od indické společnosti.

Obuvnický závod v Ghaně pro českou firmu představoval investici v řádu několika milionů dolarů. V provozu se používají linky zlínské společnosti Svit Machinery. Firma obnovila výrobu, kterou v 60. letech postavily československé společnosti, v 90. letech ale původní podnik produkci ukončil.

Společnost Knights realizuje investiční projekty v subsaharské Africe a zprostředkovává vzájemné obchodní kontakty. Zakladatelem je Ghaňan Karl Laryea, který v Československu vystudoval České vysoké učení technické.

Poloha ghanského města Kumasi: