Češi vzkřísili jedinou továrnu na boty v Ghaně. Šije pro školáky i armádu

Zaměstnanci obuvnické továrny v Kumasi

Zaměstnanci obuvnické továrny v Kumasi Zdroj: Dihoc Footwear Division

Obnovu obuvnické továrny v Kumasi slavnostně zahajoval i velvyslanec ČR v Ghaně Miloslav Machálek (červenec 2011)
Zaškolení ghanských pracovníků v obuvnické továrně českým technikem (listopad 2012)
Zaškolení ghanských pracovníků v obuvnické továrně českým technikem (listopad 2012)
Ghanský prezident John Dramani Mahama na návštěvě továrny (květen 2014)
Zaměstnanci obuvnické továrny v Kumasi
9
Fotogalerie
Školní děti v západoafrické Ghaně od příštího roku dostanou zdarma kromě uniforem také boty. Sto tisíc sandálů pro školáky dodá ghanská továrna s českými kořeny. Závod v minulém století vybudovali Čechoslováci a před dvěma lety obnovily jeho provoz opět tuzemské firmy. Díky očekávanému nárůstu výroby si navíc podnik, jediný svého druhu v celé západní Africe, pořizuje další obuvnické linky ze Zlína.

„Technici zlínské společnosti Svit Machinery v těchto dnech instalují ve firmě novou linku na výrobu dětských a pánských sandálů. Zprovozní ji ještě letos v prosinci,“ řekl serveru E15.cz Jan Rytíř, projektový manažer středočeské společnosti Knights, která stojí za rozjezdem továrny. Během prvního čtvrtletí příštího roku pak ze Svitu přijde do Ghany ještě jedna linka, a sice na výrobu bot vulkanizovanou technologií.

Nynější čtvrtmilionová kapacita závodu DIHOC Footwear Division po rozjezdu nových strojů z Česka stoupne o 450 tisíc párů a podnik nabere i nové dělníky. „Počet zaměstnanců se navýší ze současných 63 až na zhruba dvě stovky,“ doplnil Rytíř.

Továrna DIHOC Footwear, která leží v druhém největším městě Ghany Kumasi, navíc plánuje nejen dodávky státním školám, ale i soukromým vzdělávacím ústavům. Kromě toho obouvá armádu a další bezpečnostní složky, prodává na volném trhu a počítá také s exportem do okolních zemí.

Závod postavili Čechoslováci

Česká stopa v Kumasi je skutečně zásadní. Továrnu v 60. letech minulého století postavily firmy z tehdejšího Československa. Podnik ale skomíral a koncem 90. let zavřel své brány. V roce 2010 pak zchátralý závod zprivatizovala právě společnost DIHOC Footwear Division, v níž má Knights Ghana, sesterská firma české Knights, 60procentní podíl a zbytek drží armádní holding DIHOC.

Obchodně-poradenská firma Knights ze středočeských Dolních Břežan měla na vzkříšení závodu klíčový podíl. Podle Rytíře vypracovala kompletní projekt obnovy, byznys plán a podílela se i na zajištění financování. „K řešení jsme přizvali dvě české firmy – Svit Machinery, která vyrábí technologii pro výrobu bot, a společnost Prabos jako technologického garanta,“ vysvětlil Rytíř.

Jediná obuvnická továrna v západní Africe

Díky Čechům tak na sklonku roku 2012 spustil výrobu podnik, který nemá v regionu obdoby. „V Ghaně ani jinde v západní Africe žádná jiná továrna na boty neexistuje. Fungují tam pouze malé tradiční dílny vyrábějící obuv za použití primitivního vybavení po jednotlivých párech, maximálně ve velmi malých sériích,“ uvedl Rytíř.

Investice do rozjetí výroby se pohybovala v řádech milionů eur, přesná čísla nicméně firma s odkazem na obchodní tajemství nezveřejnila. Podle Rytíře je nyní DIHOC Footwear v černých číslech, a to i díky podpoře od ghanské vlády. „Například zakázala všem státním vojenským a bezpečnostním složkám nákup bot ze zahraničí a letos poskytla na další rozvoj továrny v Kumasi bezúročnou půjčku,“ uzavřel manažer.

Knights založil rodilý Ghaňan
Společnost Knights a.s. z Dolních Břežan vznikla v roce 1997, zabývá se hlavně realizací investiční projektů v subsaharské Africe a zprostředkováním obchodních kontaktů mezi střední Evropou a Afrikou. Zakladatelem a šéfem firmy je rodilý Ghaňan Karl Laryea, který v Česku vystudoval ČVUT a dlouhodobě zde působí. Ghanskému podniku DIHOC Footwear středočeská společnost poskytuje poradenský servis a dodává mu technologie i služby.
Továrna v Ghaně kromě sandálů produkuje i kožené pánské mokasíny nebo kotníkové pracovní boty. Podle Jana Rytíře nesoutěží s výrobci módní obuvi z Indie nebo Číny. Zaměřuje se spíše na vysoce praktické boty s konzervativním střihem.