Česko musí být připravené na robotizaci průmyslu, řekl premiér Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na tiskové konferenci ve Sněmovně

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na tiskové konferenci ve Sněmovně Zdroj: ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na tiskové konferenci ve Sněmovně
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na tiskové konferenci ve Sněmovně
3
Fotogalerie

Česko musí kvůli digitalizaci a robotizaci firmám nabídnout dobré ceny energií, infrastrukturu a kvalifikované síly, zabrání tak přesunu výroby do jiných zemí. Na jednání tripartit ČR a Slovenska to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka. Zástupci vlád, odborů a zaměstnavatelů obou států diskutovali dnes na zámku Štiřín v Kamenici u Prahy i o digitální ekonomice.

"V případe masivní digitalizace a robotizace bude nižší počet zaměstnanců. Roli nebude hrát lokalizace, ale cena energií, infrastruktury, vědecké kapacity. Tady musíme hlídat budoucí konkurenceschopnost, aby se výroba, která nebude už náročná na pracovní sílu, nezačala vracet zpátky do Německa a jinam," uvedl Sobotka.

Podle slovenského ministra práce Jána Richtera průmyslové země postihne úbytek pracovních míst víc. Řekl, že k robotizaci je "náchylný" automobilový průmysl. V Česku i na Slovensku má své závody řada automobilek. Richter zmínil případ karosárny u Bratislavy, která zaměstnávala 1200 lidí. Po zavedení robotů zůstala desetina pracovníků.

Nástup robotů ale bude řešit i demografický vývoj, míní ministr. Stroje nahradí úbytek pracovních sil kvůli stárnutí populace. Podle šéfky českého resortu práce Michaely Marksové (ČSSD) by se mělo jednat i o placení daní a odvodů. Cestou by mohla být daň a odvod za stroj.

Podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly se obě země musí na digitalizaci připravit. "Digitalizace bude mít v ČR i na Slovensku vážné důsledky a dopad na pracovní sílu. Mění se pozice práce a její budoucnost. Výsledkem mohou být obrovské ztráty pracovních příležitostí," řekl ČTK Středula. Podle něj podmínkou pro konkurenceschopnost jsou vysokorychlostní digitální sítě.