Premiéři visegrádské čtyřky mají jasno: Chceme spořádaný brexit a přístup na britský trh

Setkání premiérů Visegrádské skupiny (Zleva Donald Tusk, Robert Fico, Bohuslav Sobotka a Viktor Orbán)

Setkání premiérů Visegrádské skupiny (Zleva Donald Tusk, Robert Fico, Bohuslav Sobotka a Viktor Orbán) Zdroj: ctk/ap

Visegradská čtyřka
Ministři zahraničních věcí států V4 vystoupili 18. února v Praze na konferenci k 25. výročí založení visegrádské skupiny. Zleva Miroslav Lajčák (Slovensko), Witold Waszczykowski (Polsko), Lubomír Zaorálek (ČR) a Péter Szijjártó (Maďarsko).
Bohuslav Sobotka (ČSSD)
5
Fotogalerie

Budoucí právní postavení občanů Evropské unie v Británii a finanční závazky Spojeného království vůči evropské sedmadvacítce jsou tématy, která budou prioritou zemí visegrádské čtyřky při jednáních o takzvaném brexitu. Na jednání ve Varšavě se na tom shodli premiéři Česka, Maďarska, Polska a Slovenska (V4). Šéfové středoevropských vlád rovněž znovu odmítli spojování debaty o migraci s návrhy na krácení dotací zemím, které odmítají přijímat uprchlíky.

Visegrádská čtyřka usiluje o spořádaný odchod Británie z unie, vyváženou dohodu a přátelské vztahy mezi Londýnem a sedmadvacítkou po takzvaném brexitu, uvedla polská premiérka Beata Szydlová. V souvislosti s odchodem Británie by se mělo podle ní hovořit i o další reformě EU.

Státy visegrádské čtyřky chtějí co nejvíce ovlivnit mandát vyjednávačů, aby obsahoval i zájmy střední Evropy, zdůraznil český premiér Bohuslav Sobotka. Jedním z hlavních zájmů je podle něj i udržení přístupu na britský trh.

Slovenský premiér Robert Fico zdůraznil, že postavení Británie po odchodu z unie nemůže být lepší, než postavení kteréhokoli členského státu. Byla by to podle něj "životní chyba" EU.

Kromě otázky brexitu premiéři visegrádských zemí hovořili také o migraci. Znovu zopakovali, že odmítají návrhy na krácení evropských dotací těm zemím, které odmítají uprchlíky.

V4 se nepodvolí vydírání z Bruselu, uvedla premiérka Szydlová. Maďarský premiér Viktor Orbán řekl, že občané Německa a Rakouska klidně spí za peníze maďarských daňových poplatníků. Chrání je podle něj migrační opatření přijatá maďarskou vládou.