Český Glomex získal zakázku za šedesát milionů. Bude opravovat armádní Jak-40

Jak-40 na letecké přehlídce se stíhačkou Gripen

Jak-40 na letecké přehlídce se stíhačkou Gripen Zdroj: ČTK

historická fotografie Jak-40
kokpit Jak-40
Jak-40 na letecké přehlídce
jeden z motorů Jak-40
5
Fotogalerie

Veřejnou zakázku ministerstva obrany na servis dvou proudových letounů z vládní letky získala česká firma Glomex MS, která spolupracuje s německou Lufthansa Technik AG.

Je to za krátkou dobu už druhý kontrakt, který obrana uzavřela s Glomexem MS. Koncem září společnost vyhrála tendr na opravy letounů Airbus A319, které kromě přepravy vojáků a techniky do zahraničních misí slouží i ústavním činitelům. Nabídková cena 387 milionů korun byla oproti koncernu Airbus S.A.S. o více než čtyři desítky milionů nižší.

Výsledky další soutěže znamenají, že Glomex MS bude pro české letectvo zajišťovat i servisní služby pro letouny Jak-40. Smlouva za 64,5 milionu platí do listopadu 2020. Hlavním subdodavatelem je běloruský Minský závod civilního letectví, který má s opravami i údržbou letounů Jak-40 dlouholeté zkušenosti.

„To, že jsme v krátké době získali druhý kontrakt od tak významného zákazníka, jakým je ministerstvo obrany, svědčí o kvalitách i výhodných podmínkách služeb, které nabízíme. Máme dlouholeté zkušenosti s dodávkami vojenského materiálu a služeb i spolehlivé a schopné partnery, a to je naše devíza,“ řekl Jiří Sadílek, výkonný ředitel Glomex MS. Spolu s opravami bude firma zajišťovat také dodávky náhradních dílů v rámci plánovaných, neplánovaných i speciálních opravárenských prací. Do nich jsou zahrnuty i generální opravy motorů.

Firma chce uspět i v Polsku

Od konce minulého roku má polské ministerstvo obrany dvě nabídky na obnovu leteckého parku pro dopravu politiků. O dodávky letadel se podle novin Nasz Dziennik uchází firma Boeing spolu s Glomexem MS. Firma se pro toto výběrové řízení spojila s německou Lufthansa Technik, která je předním poskytovatelem servisních a výcvikových služeb a rovněž výrobcem leteckých interiérů a speciálních zástaveb.