Český obchod roku z pohledu sousedů: německé energofirmy opouští Východ

plynovod

plynovod Zdroj: profimedia.cz

Na českém trhu včera došlo k dlouho očekávanému podpisu smlouvy, když německá firma RWE prodala svou českou dceru Net4Gas, mezi jejíž hlavní aktiva patří více než 3600 kilometrů plynovodů. Pro českou kotlinu jde pravděpodobně o obchod roku. Z pohledu našich západních sousedů je to další případ stahování se německých energetických koncernů ze střední a východní Evropy.

Německá společnost RWE prodala Net4Gas konsorciu, které tvoří německá pojišťovna Allianz a kanadský fond Borealis za 1,6 miliardy eur, tedy zhruba 41,3 miliardy korun. „RWE nutně potřebuje peníze,“ vysvětluje prodej české dcery německý byznysový deník Handelsblatt.

Prodej Net4Gas je součástí deinvestičního programu, pomocí kterého chce essenská skupina snížit velikost dluhu, popisuje deník. RWE má v současné době dluh v celkové výši asi 33 miliard eur. Skupinu také poškodil atomový exit, tedy zavření jaderných elektráren, které prosadila vláda Angely Merkelové. „Musíme drasticky šetřit,“ varoval už na začátku března šéf skupiny Peter Terium.

Další dcerou, které se chce RWE zbavit je společnost DEA sídlící v Hamburku. Prodej společnosti těžící ropu by měl vynést další miliardy eur do prázdné firemní kasy.

Z „východu“se ale nestahuje jen RWE, ale i další z velké čtyřky německých energetických gigantů – E.on. Zatímco u RWE jsou příčinou peníze, v případě E.onu jde o politiku. Německý koncern už nevydržel politický tlak maďarské vlády premiéra Viktora Orbána a prodal svou tamní plynárenskou společnost státní firmě MVM. Maďarská vláda za odkup plynárenské firmy zaplatila 870 milionů eur. Nákup energetické firmy je součástí širších plánů Viktora Orbána na posílení role státu v energetice a dalších „strategicky důležitých“ odvětvích.