ČEZ bude mít první dodávky LNG z Nizozemska za deset dní. Plyn přivezou Američané

LNG terminál v nizozemském přístavu Eemshaven.

LNG terminál v nizozemském přístavu Eemshaven. Zdroj: ČEZ

LNG terminál v nizozemském přístavu Eemshaven.
2
Fotogalerie

Polostátní skupina ČEZ přijme první várku zkapalněného plynu (LNG) přespříští úterý. Umožní to dnešní oficiální spuštění LNG terminálu v nizozemském přístavu Eemshaven, ve kterém má český energetický gigant pronajatou kapacitu a který patří provozovateli nizozemské plynárenské soustavy, státní skupině Gasunie. První tanker pro české zákazníky přiveze americká energetická firma Cheniere. Celkem bude moci zkapalněný plyn z tohoto terminálu pokrýt až třetinu tuzemské roční spotřeby plynu.

Do konce roku bude mít ČEZ k převzetí dodávek ještě sedm dalších časových slotů. „První zásilka LNG dorazí zhruba za deset dnů a půjde o tanker o kapacitě sto milionů kubických metrů. Další budou následovat,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Obdobným tempem mají dodávky pokračovat i po Novém roce. První zásilku ČEZ nakoupil za spotové ceny, tedy za aktuální ceny na burze v době podpisu, uvedl Beneš.

Česká republika podle premiéra Petra Fialy (ODS) spuštěním terminálu vykročila směrem k energetické nezávislosti na Rusku. „Naším cílem jsou energie levné a dostupné pro všechny občany a firmy, a proto jsme v rekordně krátké době díky spolupráci s ČEZ a našimi nizozemskými partnery zajistili podíl v terminálu na zkapalněný plyn LNG,“ řekl ke zprovoznění terminálu Fiala.

Zatím není jasné, odkud by mohli být další dodavatelé. „V současnosti probíhají jednání s přibližně deseti firmami, které jsou přímo výrobci LNG nebo významní obchodníci s LNG,“ sdělil mluvčí společnosti Roman Gazdík. 

Pro zajištění samotných dodávek LNG je nutné nejdřív uzavřít rámcové smlouvy s dodavateli, kterých má ČEZ už několik. Následné dojednání dodávek pak podle ČEZ už není problém a lze koupit i v době, kdy už je tanker na moři. „Pro současné potřeby Česka a zabezpečení dodávek na letošní zimu jsou vhodné zejména krátkodobé kontrakty, které jsou dostatečně flexibilní,“ vysvětluje Gazdík.

ČEZ bude následně přeprodávat plyn českým dodavatelům. Za jakých podmínek, zatím není jasné. Dosud ale českým dodavatelům stačí zasmluvněný plyn od německých obchodníků, kteří ho do Česka exportují i přesto, že Rusko zcela ukončilo dodávky přes plynovod Nord Stream 1.

Roční pronájem kapacity v terminálu vyjde polostátní skupinu na vyšší desítky milionů eur. Celé pětileté období, pro které je kapacita pro ČEZ zarezervována, tak bude stát stovky milionů eur. Dalšími uživateli terminálu je energetické společnosti Shell a Engie, které si v souhrnu pronajímají zbylých přibližně šedesát procent kapacity.