ČEZ spouští v Temelínu investice za desítky milionů

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Daniel Černovský

Energetici jaderné elektrárny Temelín vyvezli všechno palivo z reaktoru prvního bloku, který je od 8. prosince v plánované odstávce. Elektrárna zároveň spustila investiční akce, které nelze dělat za provozu. Výše investic zahrnujících i práce na druhém bloku, které se dělaly letos v létě, je 80 milionů korun.

Odstávka potrvá necelé tři měsíce, do března. V Temelíně je to letos druhá odstávka, první na druhém bloku se odehrála v létě, trvala 73 dní. O novinkách dnes informoval vedoucí útvaru jaderná komunikace ČEZ Petr Šuleř.

Třetinu ze 163 palivových souborů vymění energetici za nové. Práce na odstávce pokračovaly i přes Vánoce, odborníci kontrolují turbínu, modernizuje se také kompenzátor objemu, tedy zařízení, které reguluje tlak v reaktoru. "Pečlivě ověřujeme i stav nízkotlakých rotorů turbíny nebo generátoru a řady dalších zařízení," uvedl vedoucí temelínských koordinátorů Petr Metelka. Asi tisíc zaměstnanců a pracovníků dodavatelských firem se při odstávce zapojí do více než 16 tisíc činností.

Energetici připravili i 70 investičních akcí, které nejde dělat za provozu. Mezi nejdůležitější patří podle Šuleře modernizace kompenzátoru objemu, kdy se upraví konstrukce a doplní trasy pro odvod nezkondenzovaných plynů. Stejnou úpravu má za sebou po letošním létě i druhý výrobní blok, celkové náklady dosahují 80 milionů korun.

Od začátku roku vyrobil Temelín 16,3 terawatthodin (TWh) elektřiny, v listopadu překonal roční výrobní rekord z roku 2012. Elektrárna je největším výrobcem elektřiny v Česku, její produkce pokryje pětinu domácí spotřeby. První elektřinu vyrobil Temelín v prosinci 2000. Loni vyrobil 12,1 TWh elektřiny, téměř o dvě TWh méně než v roce 2015. Nižší produkci způsobily odstávky. I tak Temelín vyrobil ze všech českých zdrojů nejvíc: jeho elektřina by vystačila českým domácnostem na deset měsíců, jižní Čechy by s ní vydržely téměř čtyři roky.