ČEZ zvedl výrobu v jaderkách, vydělá díky tomu miliardy navíc

V Jaderné elektrárně Dukovanybyl včera znovu neplánovaně odstaven čtvrtý blok.

V Jaderné elektrárně Dukovanybyl včera znovu neplánovaně odstaven čtvrtý blok. Zdroj: ctk

Výroba v jaderných elektrárnách ČEZ od roku 2000
Výroba v jaderných elektrárnách ČEZ v roce 2017
Jaderná elektrárna Temelín
Temelín
Temelín
10
Fotogalerie

České jaderné elektrárny se po problémech se svary zase dostávají do kondice. Do vánoc vyrobily 27,5 terawatthodiny elektřiny a celková letošní výroba by měla vyskočit na 28,4 terawatthodiny. Proti roku 2016 je to růst o více než 4 terawatthodiny. ČEZ si jen díky tomu vylepší hrubou marži o 2,6 miliardy korun. 

Dukovany a Temelín jsou nejziskovější elektrárny ČEZ. Za palivo na výrobu jedné megawatthodiny zaplatí po započítání poplatků za skladování vyhořelého paliva zhruba 7 eur. Letos firma prodává elektřinu za 31 eur. Na každé megawatthodině tak elektrárenská skupina vydělává 24 eur.

Už v listopadu si na historický rekord sáhla jaderná elektrárna v Temelíně. Letos vyrobí přes 16 terawatthodin elektřiny. Dosud nejvíce proudu poslala elektrárna do sítě v roce 2012, kdy dodala 15,3 terawatthodiny. Rozdílová jedna terawatthodina představuje měsíční spotřebu všech českých domácností.

Výroba v jaderných elektrárnách ČEZ od roku 2000Výroba v jaderných elektrárnách ČEZ od roku 2000|E15, ERÚ, ČEZ, ČEPS

Temelínský rekord padl navzdory dvěma odstávkám. Tu jarní na prvním bloku ovšem technici zvládli ukončit s dvoutýdenním předstihem. Jen za tyto dva týdny zvládl jeden blok vyrobit téměř tolik elektřiny, jako všechny české větrné elektrárny za tři letošní čtvrtletí. Druhá odstávka začala na druhém bloku na začátku prosince a měla by trvat necelé tři měsíce.

Příští rok by výroba v jaderných elektrárnách měla dál růst. Jen v Dukovanech by se celková doba plánovaných odstávek ve srovnání s letošním rokem zkrátí na polovinu z více než 400 dnů na zhruba 220 dnů. V Temelíně by se měla doba plánovaných odstávek prodloužit o zhruba dvacet dnů. ČEZ se tak v provozu jaderných elektráren dostane do podobného režimu jako v době před vypuknutím kauzy nekvalitních a špatně zdokumentovaných svarů na potrubí v roce 2015.

Výroba v českých jaderných elektrárnách během roku 2017

Výroba v jaderných elektrárnách ČEZ v roce 2017Výroba v jaderných elektrárnách ČEZ v roce 2017|E15, ERÚ, ČEZ, ČEPS

Od letoška mají povolení k dlouhodobému provozu všechny dukovanské bloky. Do modernizace elektrárny ČEZ dosud investoval 18 miliard korun. Další životnost stávajících bloků Dukovan odhaduje firma na nejméně dvacet let s možností dalšího prodloužení.

„Neplánujeme trhat výrobní rekordy, chceme se vrátit ke standardnímu provozu. Zaměříme se i na generační obnovu, už kvůli tomu, že máme jasnou perspektivu dalšího dlouholetého bezpečného provozu,“ říká ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský.