Další šance pro Poldi: kladenskou huť za více než čtvrt miliardy vydražila Elaria Group

Pokud by vítěz dražby kladenské huti nezaplatil, což se už dvakrát stalo, insolvenční správce by pro zmařitele zavedl tvrdší sankce.

V pořadí již třetím pokusu o dražbu získala kladenské ocelárny Poldi za 256 milionů společnost Elaria Group s nejasným pozadím. Pro svého klienta ji založila na klíč firma Smart Office & Companies ze skupiny Apogeo Group. Majitelem Elarie je Jiří Hron, který nijak aktivně nepodniká. „Další detaily nejsme oprávněni sdělovat,“ uvedl mediální zástupce Apogea Petr Kotek. Zástupkyně vydražitele nechtěla záměry firmy komentovat. 

Podle předsedy odborů v Poldi Kladno Jozefa Kónyi může vydražená částka zajistit alespoň částečné vyrovnání s bývalými zaměstnanci. To připouští také insolvenční správce Adam Sigmund. 

„Zatím je těžké přesné částky odhadovat, ale předpokládám, že zaměstnancům bude vyplaceno minimálně okolo šedesáti procent pohledávek,“ sdělil s tím, že hlavní bude, aby vydražitel peníze skutečně složil. Lhůta pro zaplacení končí prvního října. 

Zmařené dražby nastaly už dvakrát. Zkrachovalá Poldi byla poprvé vydražena v dubnu za 261 milionů korun, ale vítězná firma Compagnia del mediterraneo Steel včas nezaplatila. Totéž se opakovalo po červnové dražbě, v níž uspěl podnikatel Jindřich Vlček se společností Warhols Hold. Po případném třetím neúspěšném pokusu bude podle Sigmunda následovat přísnější exekuční dražba, v níž by byly sankce pro zmařitele v desítkách milionů.

Už teď není zmaření dražby levné. Vítěz, který slibovanou částku neuhradí, musí platit náklady spojené s dražbou, jež se v minulosti pohybovaly v jednotkách milionů. 

Součástí Poldi jsou kromě majetku a pohledávek stoprocentní podíly ve společnostech Fer Immo a Poldi Trade. Celková hodnota podniku podle posudku činí 180 milionů korun. Věřitelský výbor stanovil minimální nabídku na 160 milionů korun.