Diamo prodává desítky hektarů v okolí šachet bývalých uranových dolů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Vojtech Blazek, E15

Státní podnik Diamo rozprodává přes 30 hektarů tří šachet bývalých uranových dolů v Zadním Chodově poblíž hranic s Německem. Zboural už všechny budovy, strhl část vedení elektrického napětí, haldy postupně rekultivuje.

V lokalitě podle něj už uran není. „V areálu ještě funguje poslední kontrolní místo, kde se vypouštějí důlní vody. Stále se měří, ale už se vypouští drenážní strouhou. Voda se sama vsakuje a čistí. Nemáme s tím problémy. Má stopové množství uranu a zvažuje se ukončení měření,“ řekl starosta obce Jiří Šmejkal. V areálu funguje ještě laboratoř. „Všechny budovy jsou zbourané, teď se zasypával i vodojem,“ řekl Šmejkal.

Státní podnik převedl v roce 2013 obci její historický majetek, a to čtyři hektary pozemků, které chce Zadní Chodov zalesnit; část pronajal na kompostárnu. „A vrátili nám rybník, což byla zádržná nádrž pro vodu, která vycházela z vrtů,“ uvedl Šmejkal.

Na koupeném pozemku funguje německá firma na plastové autodíly AMI Autointeriér, která už přistavěla další halu. „Další firma Zappa beton dotěží to, co může rozdrtit, a skončí,“ uvedl starosta. O jiných investorech zatím neví.

Areály jsou 1,5 až čtyři kilometry od Zadního Chodova, obec je nemá v územním plánu. Několik investorů se už v lokalitě objevilo, zejména díky tomu, že je blízko blízko silnice z Plané na hraniční přechod Broumov - Mähring.

Žádné využití pro areál

Obec už o areál neusiluje, nemá pro něj využití. Ještě před 11 lety ho chtěla bezúplatně převzít. Plánovala, že část budov prodá podnikatelům, čímž si měla vydělat na opravu zbytku objektů. Několik kupců odkázala na Diamo, ale budovy s pozemky nakonec nikdo nekoupil.

V areálech se prodávaly kotelny, sklady, kantýny, čistírny, vodárny, administrativní budovy, dílny, opravna lokomotiv, garáže, rozvodny a kompresorovny. Diamo se nakonec v dalších letech rozhodlo objekty zbourat. Na nejstarší první šachtě Západočeských uranových dolů, která byla čtyři kilometry od Zadního Chodova, se začalo těžit v roce 1954.