Guptova obhajoba u soudu: Liberty odmítla investora, který chtěl propustit většinu zaměstnanců

Miliardář Sanjeev Gupta před svou skotskou ocelárnou ze skupiny Liberty Steel

Miliardář Sanjeev Gupta před svou skotskou ocelárnou ze skupiny Liberty Steel Zdroj: Reuters

Britsko-indický majitel huti Sandžív Gupta si připsal důležité vítězství. Středeční řízení ostravského soudu, který potvrdil pokračování moratoria ostravské ocelárny Liberty, nebylo jen formalitou a nedůležitou epizodou, ale ostrou bitvou právníků s původně nejistým výsledkem. Dokládá to fyzická přítomnost samotného ocelářského magnáta i jeho dlouhá řeč u ostravského soudu, kterou má e15 k dispozici.

Motivem proslovu oceláře, který byl v Česku naposledy v roce 2022, bylo obhájit svůj restrukturalizační plán a přesvědčit soud o upřímnosti svého záměru zachovat budoucnost ostravské ocelárny jako celku. Osobní účast Gupty je i důležitým psychologickým signálem, že jsou pro něj současné spory o budoucí směřování Liberty natolik důležité, že si zaslouží jeho osobní angažovanost, komentuje ekonom Lukáš Kovanda. „Gupta nyní s ostravskou hutí do jisté míry spojuje i svůj osobní kredit,“ míní.

„Budoucnost společnosti Liberty Ostrava, jejích zaměstnanců, partnerů a zákazníků je pro mě velkým osobním závazkem a jsem i nadále odhodlán zasadit se o její dlouhodobou udržitelnost,“ začal řeč Gupta. „Tento závazek neochabuje navzdory nepříznivé situaci na trhu, s níž se huť potýká od doby, kdy jsme ji v roce 2019 převzali. Museli jsme se vyrovnávat s pandemií covidu, dopady války na Ukrajině, energetickou krizí, inflačními tlaky a dalšími makroekonomickými otřesy.“

Gupta pokračoval tvrzením, že loňský rok byl pro ocelářství nejhorší od roku 2008. A dodal, že ve složitých obdobích je běžné, že si sesterské společnosti v rámci skupiny vzájemné finančně vypomáhají. Odliv peněz z ostravské huti, které podle výročních zpráv dosahují vyšších jednotek miliard korun, sám nespecifikoval, pouze uvedl, že v tuto chvíli skupina přesměrovala finanční toky opačným směrem. „Od udělení všeobecného moratoria v prosinci 2023 poskytla skupina firmě Liberty Ostrava 20 milionů eur,“ sdělil.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!