Jelínek chce dál expandovat v Rumunsku

Rudolf Jelínek

Rudolf Jelínek

Největší tuzemský producent ovocných pálenek Rudolf Jelínek chce dále expandovat na rumunském trhu, na kterém předloni koupil většinový podíl v jedničce ve výrobě ovocných pálenek, společnosti Valco. Nyní proto jedná o akvizici další tamní likérky, společnosti Zetea.

„Je to rodinná firma, relativně blízko naší akvizici ve Valku. To je jedna z aktuálních akvizic, na kterých pracujeme,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 místopředseda představenstva Jelínka a zároveň předseda představenstva rumunského Valka Zdeněk Chromý.

Pro skupinu kolem Rudolfa Jelínka je Zetea zajímavá i proto, že sice produkuje ovocné pálenky podobně jako Valco, ale v menší míře a ve vyšší cenové hladině. Valco a Zetea si tak na rumunském trhu nekonkurují. „Valco je spíše řetězcový výrobce, Zetea více dodává do hotelů a restaurací,“ uvedl Chromý.

Do Rumunska vstoupil vizovický Jelínek ke konci roku 2009, kdy za přibližně 25 milionů korun koupil podíl ve výši 51 procent v nizozemském Group Valco Beverages. Ta je majitelem 78 procent v rumunské společnosti S. C. Valco S. A. Menšinový podíl v Group Valco Beverages zůstal nizozemské firmě UTO.

Celkové tržby rumunského Valka loni dosáhly 1,9 milionu eur (podle aktuálního kurzu zhruba 46 milionů korun), což bylo téměř o čtvrtinu méně než o rok dříve. Zisk před zdaněním činil třináct tisíc eur (320 tisíc korun), zatímco o rok dříve, kdy ještě nepatřilo pod Rudolfa Jelínka, dosáhlo Valco ztráty 419 tisíc eur.
Kromě Rumunska získala skupina Jelínek také výrobní a výkupní závody v Bulharsku a Chile. Měla akvizici i v Srbsku, tu ale loni prodala.

rozhovor ve čtvrtek