Křetínského EP Energy zvýšila zisk o osm procent

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: ctk

Energetické firmě EP Energy vzrostly za prvních devět měsíců letošního roku tržby meziročně o 3,6 procenta na 1,73 miliardy eur (asi 46,8 miliardy korun). Firma, která spravuje energetické aktivity Energetického a průmyslového holdingu (EPH), to dnes oznámila na svých webových stránkách. Provozní zisk se zvýšil o více než osm procent na 305 milionů eur (8,2 miliardy korun).

EP Energy je největším dodavatelem tepelné energie v Česku a současně druhým největším domácím výrobcem elektřiny. Vedle českého trhu působí na Slovensku a v Německu.

Holding EPH zahrnuje 40 podniků z Česka, Slovenska, Německa a Polska, které působí v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla, distribuci tepla a obchodu s elektřinou a plynem. Největšími akcionáři EPH jsou podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, kteří společně drží dvě třetiny akcií. Zbytek patří skupině J&T.

EPH na začátku ledna koupil šest plynových a jednu tepelnou elektrárnu v Itálii. Vede také jednání s italskou společností Enel o koupi podílu ve Slovenských elektrárnách (SE) a ve společném podniku s investiční skupinou PPF usiluje o německá aktiva švédské společnosti Vattenfall.

Pavel Páral: Tajuplný EPH