Kupec ArcelorMittal Ostrava dal odborářům návrh dohody o budoucnosti podniku

ArcelorMittal Ostrava

ArcelorMittal Ostrava Zdroj: profimedia.cz

Zástupci britské společnosti Liberty House, která se má stát novým majitelem huti ArcelorMittal Ostrava (AMO), ve čtvrtek předložili odborářům firmy návrh rámcové dohody ohledně budoucích plánů pro huť týkajících se investic, zaměstnanosti i dalších otázek. Řekla to ve čtvrtek za Liberty Martina Houšková.

"Teď už se bavíme o konkrétních věcech a hlavně o konkrétních zárukách. Už to není jenom o tom, že nám budou něco slibovat, ale připustili písemnou dohodu s námi. My jsme je upozornili, že budeme chtít nějakým způsobem do toho zainteresovat stát, ať ty záruky máme vyšší," řekl předseda Základní organizace OS KOVO ArcelorMittal Petr Slanina.

Oproti poslednímu jednání podle něj bylo poznat, že zástupci Liberty přišli připraveni. "Pro nás je podstatné, že chtějí jednat. Jsme domluveni, že nám dají písemné podklady a za dva týdny se znovu setkáme," řekl Slanina.

Výkonný ředitel Liberty House Jon Bolton uvedl, že zástupci firmy ve čtvrtek přinesli návrh písemné dohody, která nastavuje rámec pro spolupráci s odbory a obsahuje sadu jejích závazků pro budoucnost ostravského podniku.

"Naše odpovědi reagují na hlavní obavy odborů, které jsme doposud slyšeli, naprosto však chápeme, že je potřeba společně pracovat na dalších úpravách dokumentu - na čtvrtečním jednání nebylo žádné téma uzavřeno. Každopádně, naším společným cílem je růst a úspěch a věříme, že ve čtvrtek jsme na této cestě udělali první krok," uvedl Bolton. Doplnil, že Liberty by ráda dosáhla dohody do čtyř týdnů.

AMO patří do skupiny ArcelorMittal patřící indickému miliardáři Lakšmímu Mittalovi, která podnik spolu s dalšími evropskými provozy prodává, protože chce koupit největší evropskou ocelárnu Ilva v Itálii. Podle podmínek Evropské komise se musí některých podniků zbavit, aby neměla příliš velký podíl na evropském trhu. Liberty patří do globální skupiny GFG (Gupta Family Group) Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty.

Prodej musí schválit EK. Odboráři AMO proti němu ale protestují. Vyjádřili obavy, že prodej ostravskou huť trvale a nezvratně poškodí a že by i dál podnik skrytě řídil ArcelorMittal. Liberty to odmítá. O přezkoumání transakce požádal EK i premiér Andrej Babiš (ANO).

Slanina řekl, že odboráři ve čtvrtek se zástupci Liberty projednávali mimo jiné téma emisních povolenek. Podle odborů se Liberty House dohodla se skupinou ArcelorMittal, že jí nechá část emisních povolenek, které byly přiděleny České republice pro výrobu v Ostravě. Bolton už dříve uvedl, že společnost ArcelorMittal souhlasila s převodem dostatečného množství emisních povolenek, které jsou potřebné k zachování provozu závodu, a to na úrovni podnikatelského plánu Liberty.

"Chceme dát vzkaz ArcelorMittalu, že nechceme, aby si nový vlastník musel kupovat povolenky, které ArcelorMittal dostává pro sebe, ale aby je tady prostě nechal. Jsme si vědomi, že právní nárok na to není, ale vnímáme to tak, že tady je nárok morální, protože takovým způsobem jsou ty povolenky vymyšlené a mají fungovat," řekl Slanina.