V Ostravě budeme investovat 30 milionů eur ročně, slibuje nový vlastník Nové huti

Bolt Jon

Bolt Jon Zdroj: Michael Tomeš

Bolt Jon
Bolt Jon
Bolt Jon
4
Fotogalerie

Společnost Liberty Steel, která od skupiny ArcelorMittal přebírá balík šesti evropských závodů, chce dokončit akvizici ostravské Nové huti v prvním čtvrtletí příštího roku. Spekulace o finančních problémech firma odmítá a odvolává se i na prodávající ArcelorMittal. „Ti by tu transakci nikdy neschválili, pokud by nevěděli, že bude dostatečně krytá,“ ubezpečuje výkonný ředitel Liberty Steel Jon Bolton.

Vlastníkem společnosti ArcelorMittal je Ind Lakshmi Mittal, majitelem Liberty Steel zase Sanjeev Gupta, který se narodil a vyrůstal rovněž v Indii. Je to náhoda, nebo můžeme očekávat, že Indové ovládnou globální trh s ocelí?

Je to naprostá náhoda. Jde čistě o obchodní transakci. Využíváme jen příležitosti, že náš konkurent ArcelorMittal musí kvůli nařízení Evropské komise prodat část svých aktiv, protože chce koupit italskou huť Ilva a hrozilo by zneužití dominantního postavení na trhu.

Je převzetí ostravské Nové huti kompletně připravené, nebo očekáváte nějaké potíže?

Nemyslím si, že by měly nastat nějaké potíže. V současné chvíli vedeme různá jednání s místním vedením a místními odbory, zahrnuje to ale i komunikaci s Evropskou komisí.

Co konkrétně řeší Evropská komise?

Schválení Evropskou komisí je nutnou podmínkou koupě podniků ArcelorMittal. Komise se bude chtít ubezpečit, že tyto závody dokážeme udržet v provozu a zajistit tak pokračování zdravé hospodářské soutěže na evropském trhu s ocelí. Věříme, že budeme schopni prokázat své schopnosti a odhodlání toto dokázat.

ArcelorMittal musí prodat celkem šest aktiv. Vy ale kupujete jen čtyři – kromě ostravské huti také závody v Rumunsku, Itálii a Makedonii. Proč ne ty zbylé?

Kupujeme i ta zbylá aktiva, tedy dvě belgické válcovny a jeden závod v Lucembursku, kde se vyrábí metalické povlaky.

Jak jste s vyjednáváním daleko? Kdy očekáváte převzetí zbytku aktiv?

První vlna akvizic se čtyřmi závody by měla být dokončena v prvním čtvrtletí příštího roku a převzetí ostatních aktiv je stále v procesu, zatím to nemohu komentovat.

Rumunská média informovala, že v tamní huti chcete zvýšit produkci o třetinu. Je to univerzální odpověď pro všechny nově nabyté závody?

Pokud něco kupujeme, nikdy nebude naším cílem snižovat produkci, to je jasné. Myslím si, že všechny ty závody fungují velice efektivně, my ale musíme zajistit, aby byly využity zcela na maximum. Myslím si, že se nacházejí v době, kdy mají skvělou příležitost zvýšit svou produkci na domácím trhu a ještě se případně rozvíjet i na těch zahraničních.

Kde na to chcete vzít peníze? Podle Financial Times má vaše skupina problémy s financováním a v posledním roce poptávala půjčky dokonce i od svých konkurentů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!