Kyrgyzská vláda zrušila miliardovou zakázku pro český Liglass Trading

Vládě Kyrgyzstánu došla trpělivost. Vypověděla smlouvu s českou společností Liglass Trading, která měla v zemi postavit vodní elektrárny za více než dvanáct miliard. Předpokladem ale bylo, že firma nejprve vyplatí původního ruského investora RusGidro 37 miliony dolarů. To se však dosud nestalo a místo toho Liglass požádal o odklad termínu. Zítra přitom nastane termín, kdy mělo k vyplacení dojít.

"V souladu se zákony nemáme možnost prodloužit lhůty, ani kdybychom si to přáli," upozornil portál Aktuálně.cz na slova vicepremiéra Dujšenbeka Zilalijeva, který smlouvu s českou společností 10. července slavnostně podepsal.

Pochybnosti, že společnost nemá peníze na zaplacení však spolumajitel Liglass Trading Michael Smelík označil za neopodstatněné. „Nepustili bychom se do této věci, kdybychom neměli peníze, a to včetně těch 37 milionů dolarů,“ prohlásil.

Záruky ve výši 1,1 milionu dolarů, které v zemi již Liglass složil, ale mají Kyrgyzstánu propadnout, uvedl podle tamních médií vicepremiér.

"Je důležité, aby vše bylo vykonáno správně, abychom u soudů neprohráli," citovala premiéra  Sapar Isakova agentura Kabar. "Máme (k výpovědi smlouvy) všechny důvody v souvislosti s tím, že jedna ze stran nesplnila závazky," uvedl Isakov.

Na dostavbu kaskády, s jejímž budováním začala ruská firma RusGidro (RusHydro), vypíše podle Isakova kabinet novou soutěž. 

Podle Rádia Svoboda Zilalijev po vládním rozhodnutí novinářům řekl, že o stavbu deseti malých vodních elektráren, jejichž vybudování bylo rovněž součástí kontraktu, už projevili zájem investoři z Indie a Jižní Koreje, a také "česká společnost Energia-Pro", pravděpodobně Energo-Pro.

Neznámé české firmě Liglass Trading pomohli prezident Miloš Zemana a kancléř Vratislav Mynář, když ji kyrgyzské straně doporučili. Kyrgyzský prezident Almazbek Atambajev, který smlouvu s RusGidro vypověděl kvůli neschopnosti ruské energetické firmy projekt utáhnout, se přitom za české investory již dříve postavil.