Akcie majitele Liglass Trading letí nahoru díky kyrgyzskému tendru

Michal Smelík (vpravo) stvrzuje smlouvu se zástupcem kyrgyzské vlády. Tleská jim prezident Almazbek Atambajev.

Michal Smelík (vpravo) stvrzuje smlouvu se zástupcem kyrgyzské vlády. Tleská jim prezident Almazbek Atambajev. Zdroj: Foto Aha! – Jakub Poláček, prezident.kg

Areál v Líšném u Železného Brodu na Jablonecku, kde mají sídlo společnosti Liglass, a. s., a Liglass Trading CZ.
Areál v Líšném u Železného Brodu na Jablonecku, kde mají sídlo společnosti Liglass, a. s., a Liglass Trading CZ.
Areál v Líšném u Železného Brodu na Jablonecku, kde mají sídlo společnosti Liglass, a. s., a Liglass Trading CZ.
Areál v Líšném u Železného Brodu na Jablonecku, kde mají sídlo společnosti Liglass, a. s., a Liglass Trading CZ.
5
Fotogalerie

Hodnota akcií původně čínské společnosti China Intelligence Information Systems (IICN) za poslední měsíc prudce stoupla z 0,01 dolaru na 0,32 dolaru. V jejím vedení je majitele české společnosti Liglass Trading, která po doporučení českého prezidenta zvítězila v tendru na výstavbu hydroelektráren v Kyrgyzstánu. Panují přitom pochybnosti, zda na tak náročný projekt finančně a technologicky má.

Členové vedení železnobrodské firmy Michael Smelík, Juraj Pavol a Jiří Vojtěchovský vlastní i původně čínskou společnost China Intelligence Information Systems (IICN)Upozornila na to kyrgyzská média.

Tři muži ji koupili v červnu 2017. Hodnota akcií IICN následně zažila od 10. července, kdy byla podepsána smlouva mezi Liglass Trading a kyrgyzskou vládou, dramatický vzestup. Z hodnoty 0,01 dolaru se za několik dní vyšplhala na 0,32 dolaru. Aktuální tržní hodnota firmy, jejíž akcie se obchodují na burzou neregulovaném trhu OTC, tak přesahuje deset milionů dolarů.

Společnost IICN v červenci v třístránkovém prospektu pro případné investory Liglassu přiznává přípravu určité formy fúze s Liglassem, z něhož mají případní investoři profitovat.

V textu popisuje údajné rozsáhlé zkušenosti české firmy. „Jako dobře známý hráč v poli obnovitelných energií v České republice Liglass skočila po příležitosti vybudovat kaskádu elektráren v projektu CASA-1000,“ píše IICN v textu.

Pražský hrad, ministerstvo průmyslu a obchodu i experti z oboru přitom už dříve uvedli, že o Liglassu dříve neslyšeli. 

Neznámé české firmě Liglass Trading pomohli prezident Miloš Zemana a kancléř Vratislav Mynář, když ji kyrgyzské straně doporučili. Kyrgyzský prezident Almazbek Atambajev, který smlouvu s RusGidro vypověděl kvůli neschopnosti ruské energetické firmy projekt utáhnout, se za české investory postavil. Opozice i média označují celou věc za skandál a podvod.

Liglass Trading má nyní jen několik dní na to, aby 37 miliony dolarů původního investora z projektu výstavby kaskády vodních elektráren na řece Naryn vyplatila. Pokud tak Liglass Trading neučiní, zakázka bude zřejmě tamní vládou vypovězena.

„Nejsem Bůh, takže nevím, zda ty peníze budou vyplaceny. Ale tak jako tak na tom Kyrgyzstán nic neztratí,“ řekl kancléř kyrgyzského prezidenta Sapar Isakov.

Obrat Liglass Trading se pohybuje v řádu stovek tisíc korun a v Česku sídlí v polorozbořeném objektu. V Kyrgyzstánu přitom jde o stovky milionů korun. Celková výše investic české firmy v první etapě údajně dosáhne 230 milionů dolarů (5,1 miliardy korun), později se mají náklady vyšplhat až na 700 milionů dolarů (15,9 miliardy korun).