Lakshmi Mittal jedná se Sobotkou o další investici na Ostravsku

Lakshmi Mittal,

Lakshmi Mittal, Zdroj: Profimedia.cz

Šéf ocelářského gigantu ArcelorMittal Lakshmi Mittal přijel na skok do Česka, aby s premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem projednal možné investice do své ostravské huti. Bude chtít slyšet od vlády, jakou podporu by pro projekt velké modernizace ostravské výroby oceli mohl získat.

„Předmětem dnešního jednání se zástupci vlády jsou především možné investice do modernizace výroby oceli, které by zajistily pokračování výroby oceli na Ostravsku a pracovní místa pro další desetiletí. Dále se bude diskutovat o podmínkách podnikání v EU,“ říká Tapas Rajderkar, generální ředitel a předseda představenstva ArcelorMittal Ostrava.

Koncern ArcelorMittal nyní zvažuje strategické investice v regionu střední a východní Evropy. Kde nakonec peníze utratí a kterému závodu dá perspektivu na dalších několik desítek let, má rozhodnout do konce letošního roku. I proto má Mittal důvod zjišťovat, kde by mohl pro projekt získat zajímavou státní podporu. Kromě Ostravy má koncern další závod u nedalekých polských Katowic.

Zatím v Ostravě firma investovala především do ekologizace provozu, kdy snižuje emise prachu a oxidů síry a dusíku. Větší modernizaci výroby naposledy ocelárna provedla před dvěma roky, kdy dokončila investici za miliardu korun do zlepšení technologie plynulého odlévání oceli. Díky ní firma vyrábí a vyváží polotovary pro výrobu vysoce odolných trubek s velkým průměrem, které se používají pro těžbu ropy a zemního plynu.