Liberty Ostrava: Většina věřitelů souhlasí s restrukturalizačním plánem

Většina věřitelů Liberty Ostrava již vyslovila souhlas s restrukturalizačním plánem firmy. V reakci na rozhodnutí soudu o prodloužení všeobecného moratoria o tři měsíce to uvedla mluvčí huti Kateřina Zajíčková. Moratorium firmě poskytuje ochranu před věřiteli, především před insolvenčními návrhy a exekucemi.

„Důležitým signálem pro nás je, že se náš restrukturalizační plán setkává s pozitivní odezvou u našich věřitelů. Většina z nich s ním již také vyslovila svůj souhlas. V rámci tohoto plánu jsme již spustili většinu našich válcovacích tratí a do práce se vrátilo více než 2100 zaměstnanců. Nyní se obracíme na všechny naše věřitele, aby vyjádřili svůj souhlas s naším plánem, a dále všechny zúčastněné strany, aby s námi spolupracovaly na jeho úspěšném naplnění,“ uvedla Zajíčková.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, má delší dobu problémy platit dodavatelům. Výroba ve většině jejích provozů stojí od loňského 21. prosince, kdy dodavatel Tameh Czech zastavil dodávky energií.

Tameh Czech v prosinci skončil v úpadku, který zdůvodnil právě tím, že mu Liberty neplatila. Uvádí, že mu huť dluží aktuálně zhruba 2,2 miliardy korun. V doplňujícím vysvětlení k restrukturalizačnímu plánu Liberty Ostrava uvedla, že ke konci února eviduje celkové závazky zhruba za 16,4 miliardy korun. Před Tamehem chránilo Liberty od konce listopadu individuální moratorium, všeobecné moratorium soud vyhlásil 21. prosince.

Hutní podnik podle mluvčí začíná zaznamenávat zlepšení poptávky. „Pokračujeme také v práci na obou variantách plánu, které se týkají dodávek energií pro huť tak, abychom mohli co nejdříve opět zprovoznit vysokou pec a ocelárnu,“ řekla mluvčí. Plán má dvě varianty dalšího postupu. Varianta A vychází z toho, že se Liberty s Tamehem dohodne na obnovení dodávek energií. Druhá varianta počítá s řešením bez Tamehu.

„Za tři poslední měsíce bohužel nepřistupovala Liberty Ostrava k řešení svých dluhů konstruktivně. Liberty Ostrava by dle veřejných informací měla být v úpadku, místo toho zneužívá ochranné moratorium k oddálení řešení situace. To by mělo obnášet navrácení skoro osmi miliard, které Liberty půjčila svým sesterským společnostem a následné zaplacení dvoumiliardového dluhu Tamehu. Jen takto se celá situace vyřeší,“ uvedl k prodloužení moratoria mluvčí Tameh Patrik Schober.

Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodává elektřinu, plyny a páry. Liberty dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se jeho provoz neobejde.

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. Když se v roce 2019 majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, Tameh zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron.