Plán Liberty Ostrava je podle odboráře zcela nepřijatelný, o práci by přišly tisíce lidí

Válcovací trat na výrobu ocelových pásů v huti Liberty Ostrava

Válcovací trat na výrobu ocelových pásů v huti Liberty Ostrava Zdroj: Liberty Ostrava

Restrukturalizační plán hutní společnosti Liberty Ostrava označil předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo za zcela nepřijatelný. V podniku, který má zhruba 6000 zaměstnanců, by podle něj v souvislosti s poklesem výroby o šedesát procent přišlo o práci 3000 lidí. Ďurčo to uvedl na síti X. Podle mluvčí společnosti se nicméně žádné propouštění v Liberty Ostrava neplánuje.

Liberty Ostrava chrání před věřiteli od loňského prosince moratorium vyhlášené soudem. Věřitelé, jichž je podle soudu více než 1300, ale musí schválit restrukturalizační plán, který firma nyní předložila. Podle něj Liberty počítá s poklesem výroby o šedesát procent.

„Slibuje investice do společnosti, ale to je ve skutečnosti jen návrat malé části z mnoha miliard vyvedených majitelem z Ostravy v minulých letech. Podle prvotních informací z plánu pana (Sanjeeva) Gupty by se navíc plná výroba mohla rozjet až v příštím roce. Počet zaměstnanců by se snížil o více než 3000 a další tisíce lidí by přišly o práci v dodavatelských firmách. To není záchrana, ale totální destrukce ocelového srdce naší země!“ napsal Ďurčo.

Mluvčí Liberty Kateřina Zajíčková však v úterý Ďurčovy obavy vyvracela. „Takováto informace v rámci restrukturalizačního plánu není. Liberty Ostrava neplánuje žádnou redukci zaměstnanců, kromě přirozených odchodů, jako jsou například odchody do důchodu,“ tvrdí Zajíčková. 

Většina provozů v ostravské huti stojí, protože se Liberty stále nedohodla s dodavatelem Tameh Czech na dodávkách energií. Tameh dodávky energií zastavil a v prosinci skončil v úpadku, což zdůvodnil tím, že mu huť, jeho jediný zákazník, neplatila a dluží mu skoro dvě miliardy korun. Většina zaměstnanců obou firem je od loňského 22. prosince doma. Podle odborářů nyní pracuje okolo 1600 zaměstnanců huti.

Mluvčí ostravské huti Zajíčková už v pondělí uvedla, že se v podniku znovu rozjíždějí válcovací tratě. Pracuje se podle ní také na instalaci nového parního generátoru, který bude uveden do provozu příští týden a umožní huti bezpečně udržovat teplo v koksárenských bateriích.

Minulý týden Liberty informovala, že její restrukturalizační plán má dvě varianty postupu. Varianta A vychází z toho, že se Liberty s Tamehem dohodne. Plán B počítá s řešením bez Tamehu, i v tomto případě chce firma navyšovat produkci na válcovacích tratích, ale s využitím dovážených bram. Minulý měsíc Liberty rovněž navrhla, že by Tameh převzala.