Maďaři prohráli. BASF se stěhuje do Polska

Továrna BASF v německém Mannheimu (ilustrační foto)

Továrna BASF v německém Mannheimu (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-ND 2.0: Steve Walker via Flickr

Jako velkou porážku vnímají Maďaři rozhodnutí německého chemického giganta BASF nerozšiřovat výrobu v maďarském městečku Solymár nedaleko Budapešti. Místo toho chce firma BASF Poliuretán Hungária zcela zrušit a přestěhovat výrobu do polského Krakova. Tam také poputuje investice 160 milionů eur.

„Polský Krakov je logisticky výhodnější, velcí němečtí odběratelé jsou blíž, a proto staví BASF v Krakově i výrobnu autokatalyzátorů. Nedávno jsme zrušili i menší jednotku ve Švédsku,“ vysvětlil jednatel BASF Hungária Herbert Fisch.

Výroba polystyrenu v Maďarsku se podle Fische ruší i proto, že tři velké automobilky v zemi – Opel, Audi, Mercedes – neodebírají dostatečné množství výrobků, aby se továrna v Solymáru udržela. Předchůdce společnosti BASF Poliuretán Hungária přitom působil v Solymáru od roku 1986 s působností po celém regionu střední a východní Evropy.

Společnost BASF Poliuretán Hungária je jednou ze dvou divizí německého koncernu v Maďarsku. Druhá, BASF Hungária, je čistě obchodní. Ta bude v aktivitách pokračovat. Obchoduje s chemikáliemi na ochranu rostlin, chemickými látkami pro stavebnictví a základními materiály pro výrobu léků a čisticích prostředků.